Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Luxusmaszkok és atípusos álreklám

2003.04.22. 17:29
Míg Ázsiában és Kanadában a SARS támad, Louis Vuitton táskagyárost a bloggerek kínozzák. Válhatik-e mintában harmonizáló aszeszoárrá a cseppvédelmi maszk? Mi köze mindennek a Pumához? Mindez kiderül izgalmas és megrázó internetes riportunkból.
utána
Utána
Repülőszék Phil a járvány sújtotta Hong Kongban él. Az atípusos tüdőgyullladás híreit feldolzogó weblogján jelent meg először az a különös divatfotó, amelyen egy Louis Vuitton divattáskával és Vuitton egészségügyi maszkkal látható egy modell, aki a későbbiekben Eva Herzigovának bizonyult.

A huncut bloggerek egy napon belül végére jártak, hogy a képet egy kópé Photoshop-művész készítette egy maszk nélküli eredeti alapján.

Emlékeztet valamire

A tesnedveket ábrázoló Puma álreklám botránya nyomán, úgy tűnik fokozódik a kedv divatfotók buherálására. A vizuálkulturális ektoplazmájából mindenképp kitüremkedni látszanak magas memetikus potenciáljukkal, vagyis azzal a tulajdonságukkal, hogy nagyon rövid időn belül nagyon sok internetező figyelmét képesek megragadni.

Pedig van ilyen

előtte
Előtte
A kép közlőjeként Phil ugyancsak megüthetné a bokáját, hiszen korábbi esetek arra utalnak, hogy a Vuitton irgalmatlanul védi jóhírét. Mint ismert, egy nanterre-i bíróság első fokon 45 ezer eurós büntetést szabott ki Francois Dor újságíróra, amiért az - utóbb bezáratott - weboldalán a cég luxus bőrretiküljeiről úgy vélekedett, hogy azok bronz-barna színösszeállítása "ürülékre és vizeletre" emlékeztet.

A megtorlás azonban ezúttal elmaradhat, ha igazak a divatsajtó azon híradásai, amely szerint a Vuitton aszeszoárjai között Hong Kongban valóban ajánl ultrafinom Connolly bőrből készült, monogramos ezüst kötővel ellátott védőmaszkot. A jutányosnak nem mondható 230 dolláros ára ellenére a divatkellékből a jelentések szerint már az első délelőtt nyolcvannyolc darab kelt el. Kiszivárgott információk szerint egyébként a Gucci tervezői is a járványdivaton hegyezik a zsírkrétájukat - a Gucci luxusmaszk állítólag a nyári kollekcióban mutatkozik be.