Szilárda
-4 °C
3 °C

W3C megnyitó: stratégiai terv készül az informatikai minisztériumban

2002.09.24. 17:16
Kedden a magyarországi iroda ünnepélyes megnyításával a kelet-közép-európai régión belül hazánkban elsőként kezdte meg tevékenységét a World Wide Web Consortium.
A W3C néven ismert szervezetet a web egyik atyja, Tim Berners-Lee alapította 1994 októberében, hogy az informatikai szektor fejlesztői munkájának koordinálásával biztosítsa az internetes protokollok szabványos működését, lehetővé téve ezzel az adatok platformfüggetlen elérését.

Az MTA SZTAKI-ban működő W3C Magyar Iroda lehetővé teszi az informatikai szektor honi szereplőinek, hogy bekapcsolódjanak és beleszóljanak a készülő nyílt webes szabványokba, mint amilyen például az XML vagy az OWL.

Készül az ITS

Bakonyi Péter, a stratégiát kidolgozó Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára a megnyitón elmondta: a tárcánál még idén elkészül a kormányzati informatikai intézkedéseket összefogó Információs Társadalom Stratégia alapváltozata, amely a következő években folyamatosan újabb feladatokkal bővül. Bakonyi jelezte: a stratégia jövő évi feladataihoz a tárca már most rendelkezik konkrét forrásigénnyel a költségvetés felé, ám pontos számokat egyelőre nem közölt.

Bakonyi Péter a stratégiában szereplő feladatok között említette a széles sávú internet-elérések terjedésének támogatását, a digitális tartalom fejlesztését, az elektronikus közigazgatás kialakítását, az elektronikus gazdaság fejlődésének elősegítését és az informatikához kötődő kutatás-fejlesztés támogatását. Az államtitkár közölte: a feladatok nagy része webes technológiákra, alkalmazásokra alapul majd, egyben felajánlotta a tárca együttműködését a W3C-nek, amely remélhetően tapasztalataival hozzájárulhat az információs társadalmi fejlődéshez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!