Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Jön a Microsoft okos kapcsolatépítő szolgáltatása

2006.04.27. 10:30
Most már biztos, hogy az év kifejezése a social networking lesz. A Microsoft is lefejleszti a magáét: a Wallopnak nem kevesebb a célja, minthogy megszorongassa a lassan 70 milliós felhasználó bázissal büszkélkedő MySpace-t. Sőt.
#alt#Számítani lehetett rá, hogy a Google Orkutja, a News Corp MySpace-e vagy a Yahoo 360 után a Microsoft sem fog kimaradni az úgynevezett social networking (online kapcsolatépítő szolgáltatások) piacáról.

A Wallop névre keresztelt projekt technológiáját - mely automatikusan építi fel és tartja fenn a kapcsolati hálókat - a Microsoft Research fejlesztette. Az új felfogásban készült social network állítólag a nyáron indul hódító útjára. A hírek szerint a Walloppal minden eddiginél könnyebben hozhatunk majd létre személyes weboldalakat. Sőt, az ígéretek szerint ez a szolgáltatás megoldást jelent majd olyan, tipikusan social network-problémákra, mint például a személyes adatok biztonsága.

Új filozófia

Wallop és Microsoft
A Microsoft több mint két éve kezdte el promotálni saját social networking technológiáját, a Wallopot. Aztán sokáig nem lehetett hallani erről a kezdeményezésről, még akkor sem, mikor elindult a MySpace vagy a Friendster. A Microsoft a napokban jelentette be, hogy létrehozott egy céget - Wallop Inc. -, melybe betársult kockázati tőkével a Cupertino.

A Wallop filozófiája szerint a mai kapcsolatépítő szolgáltatások elszemélytelenednek azáltal, hogy kizárólag az ismerősök összegyűjtésére fókuszálnak. Ezzel szemben a Wallop technológiája lehetővé teszi, hogy a felhasználók közt létrejövő interakciókat figyelje, és ezek figyelembevételével automatikusan építsen föl kapcsolati hálókat. Megérzéseink szerint a már létező social networkök közül talán a Multiplyra fog leginkább hasonlítani.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Microsoft összekapcsolja-e instant üzenetküldőjét, vagyis az MSN Messengert a Walloppal. Egyesek szerint kézenfekvő lenne, hogy a két szolgáltatást összekapcsolják az olyan nagy instant üzenetküldő bázissal rendelkező szolgáltatók, mint a Microsoft vagy az AOL. (A blogoszférában nemrégiben terjedt el az a pletyka, miszerint hamarosan az AOL is belép a social networking piacra.)

Titikolóznak

Trish Fahey fejlesztő megkeresésünkre elmondta, hogy még ebben az évben elindul a Wallop, viszont azt is hozzátette, hogy indulás előtt nem nyilvánosak a Wallop sajátosságai, felépítése. "Mi csupán felhívtuk a figyelmet néhány social networking-problémára, amire a Wallop megoldást kínálhat." (A Wallop részéről korábban azt közölték, hogy problémának látják a ma működő online közösségépítő szájtoknál, hogy az emberek nem úgy lépnek kapcsolatba ezeken a szolgáltatásokon keresztül, ahogyan az a való életben történik. Egyesek szerint ez azt jelentheti, hogy a Wallop témaorientált kapcsolati hálókban gondolkodik.)

Azt is megkérdeztük, hogy összekapcsolják-e a Wallopot a Microsoft Live.com webszolgáltatásával vagy a Windows következő operációs rendszerével, a Vistával. "Jelenleg nincs más tervünk a Walloppal, mint elindítani, amint elkészül."