András, Andor
-3 °C
3 °C

Fájlcserék titkos hálózatokon

2003.02.17. 09:56
Lassan megszokottá válik, hogy a szélessávú internet-eléréssel rendelkező emberek egy része nem boltokban vásárolja meg a legújabb zenei CD-ket, DVD-ket és szoftvereket, hanem fájlcserélő hálózatokon szerezi be azok illegális másolatait. A többség ilyenkor a közismert Kazaa vagy Morpheus szoftvereket használja, de ezek tele vannak silány minőségű anyagokkal, reklámokkal és egyéb szeméttel, ezért az igényes felhasználók nem vacakolnak ezekkel a szoftverekkel.
Az első lépés a hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberek felkutatása az IRC-n. Informátorunk szerint ez nem könnyű feladat, ugyanis az érdekesebb csatornák jelszóval védettek, az elérést vagy ismerőstől, vagy online ismerkedéssel lehet megszerezni. Az angol nyelvtudás természetesen alapkövetelmény, hiszen a társalgás nemzetközi hálózatokon, például az Efneten zajlik.

Másolt fájl a belépő

A kívánt fájlokhoz még így sem lehet könnyen hozzájutni, mert először adni kell valami újdonságot a csoportnak. Mivel a csatornák tagjai egy adott téma (zenei irányzat, filmek) köré szerveződnek, értelemszerűen abban kell valamit nyújtani. Zenében viszonylag könnyen teljesíthető ez a követelmény, hiszen a magyar előadók többsége ismeretlen a tengerentúlon. A tömörítés során csak a csoport által meghatározott szoftvereket lehet használni, ugyanis az garantálja számukra a végtermék minőségét. A csoportok azért vigyáznak a minőségre, mert a neveik (RNS, EGO, Ksi, REV stb.) ezekben a körökben szinte márkanevekké váltak; a jelzéseik minden fájl nevében megtalálhatóak.

Cserekereskedelem

Aki rossz programokat használt, és elszúrta a kiadást, azt "nuke"-olják, aki újra kiad egy lemezt, az "dupe" lesz. Természetesen ők nem kapnak "creditet", tehát újra kell próbálkozniuk. Aki túljutott ezeken az akadályokon, az általában egy meghatározott arány szerint tölthet le a csoport szervereiről, általában a feltöltött anyag két-háromszorosát. Aki tehát sok zenét akar szerezni, annak sokat is kell dolgoznia érte.

Egy másik kör

Informátorunk szerint vannak, akik internet-szolgáltatónál fizetnek elő valamilyen olcsó adattárolási megoldásra, de ezt csak akkor lehet kivitelezni, ha az előfizetők nem egy-egy elkülönített tárhelyet kapnak, hanem együtt fizetnek elő néhány gigabájtra. Lehetséges az is, hogy egy saját számítógépet adnak be serverhosting-ra, és elosztják egymás között a költségeket, illetve az újabb befizetéseket bővítésre fordítják. Ezek a csoportok a növekedésre törekednek, hiszen minél többen csatlakoznak hozzájuk, annál nagyobb tárhelyen tudnak adatokat tárolni.

Gigantikus könyvtárak

Információink szerint Magyarországon vannak olyan warez központok, amelyek már több mint egy terabájtos (egy terabájt ezer gigabájttal egyenlő) tárhellyel rendelkeznek. Ezeken teljes mp3-albumok, PC-, Xbox- és PS2-játékok, hollywoodi és pornófilmek, valamint szoftverek találhatók. A tárhelyért havonta kell fizetni, csekken vagy átutalással. Persze itt is csak az jut hozzá a warez cuccokhoz, aki ismer valakit a csoportnál. Aki nem tudja, hogy miként kell csatlakozni egy csoporthoz, az hiába próbál tárhelyet vásárolni, hiszen a szolgáltatótól olyan teljesen üres tárhelyet kap, amit más nem használ.