Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Bezárt a legnagyobb magyar kalózszerver

2006.07.20. 15:45
Lefoglalta a rendőrség Magyarország legjelentősebb warez szerverét. A 12,8 terabájtos onlájn tárhelyen több ezer film, zenei album, videojáték és szoftver kalózmásolata volt.

Július 12-én lefoglalta a rendőrség a "Candy Shop" névre hallgató ftp-szervert, amely korábban"kenyér" néven vált ismertté. A szerver segítségével kiváló minőségű mozifilmeket, zenéket és szoftvereket terjesztettek. Ez volt Magyarország egyik legnagyobb warez kiszolgálója, százötven-kétszáz ember használta. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya büntetőeljárást folytat az ügyben.

Korábbi információink szerint nem a fő szervert kapcsolták le, csupán egy forgalomirányító proxy került a hatóságok kezei közé. Ezzel szemben az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) csütörtöki sajtóközleménye azt állítja, hogy egy körülbelül 12,8 terabájtos adattároló monstrumot foglaltak le, amelyen több mint kétezer film, négyezer zenei mű, kétezer videojáték és háromszáz szoftver volt.

Túl drága minőség

Az eleinte kenyér néven ismert szerver korábban ingyenes volt, de fizetőssé vált amikor nagyobb népszerűségre tett szert és több adat tárolását kellett megoldani. A tagdíj ma már állítólag húszezer forint volt három hónapos időtartamra.

A kenyér legenda volt, mert mindig jó minőségű tartalmak voltak rajta, minden gyorsan megszerezhető volt, és technikai kialakításának már-már művészi színvonalát mindenki elismerte. A terjesztők ügyesen megtervezték a rendszert, hogy csökkentsék a lebukás veszélyét, például a közösségbe csak ismerősökön keresztül, ajánlással lehetett bejutni, és gyakran változtatták az szerverek IP-címét.

Szükség lesz ügyvédre

Nem lehettek azonban elég ügyesek, mert a rendőrség tavaly már lecsapott a szervercsoportra. Ekkor nem volt pontos a lokalizáció, és csak a "Seneca" nevű szervert sikerült lefoglalni, alig 5,5 terabájt illegális tartalommal. Ebben az ügyben már vádat emeltek. A kenyér ekkor átalakult, és felvette a Candy Shop - Budapest Warez Exchange nevet.

Mivel a tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz, hogy felderítse az üzemeltetők kiléte mellett a felhasználók listáját is. A Candy Shop bezárása érzékenyen érintette a warez világot, hiszen tartalmai forrásként szolgáltak a piramis alsóbb szintjein működő terjesztők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!