Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Legális fájlcserélőt indít a Warner

2006.02.01. 11:00
Tavasszal elindul a Warner filmstúdió peer-to-peer szolgáltatása, amelyről mozifilmeket és tévésorozatok epizódjait lehet majd letölteni.

Hibrid fájlcserélő rendszeren indít legális filmletöltő szolgáltatást a Warner kiadó márciusban, ami annyit jelent, hogy a tartalmat egy központi szerverről küldik el a felhasználóknak, ugyanakkor valamilyen juttatást kapnak azok az előfizetők, akik segítenek a fájlok terjesztésében, azaz hagyják, hogy saját számítógépükről mások letölthessék a filmeket, írja az Ars Technika.

Időzített bomba

A Warner legális peer-to-peer (p2p) tartalomterjesztő szolgáltatása, az In2Movies márciusban indul, és eleinte csak Ausztriában, Németországban meg Svájcban lesz elérhető. A Warner egyelőre nem közölt árakat, ugyanakkor bejelentette, hogy a német nyelvterület után más piacokon is bevezeti új szolgáltatását.

Az In2Movies felhasználóinak azt ígéri a Warner, hogy a német nyelvű dvd megjelenésével egy időben az interneten is elérhetők lesznek a filmjei. A szolgáltatáson egyébként helyi műsorok és más cégek tartalmai is elérhetők lesznek. A szoftver a későbbiekben azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók hordozható lejátszókon magukkal vihessék a letöltött filmeket és tévéműsorokat.

Új irány

Kedden arról is megjelentek pletykák a New York Post című amerikai lapban, hogy a Google felvásárolná a Napstert, vagy szövetkezne vele, azaz nagyon úgy tűnik, hogy alapvetően megváltozott a filmipar véleménye a fájlcserélésről, amelyet a lobbistáik eddig be szerettek volna tiltani. A Google lépése persze egyáltalán nem lenne meglepő, mivel a kereősóriás nemrég indította el a videóletöltő szolgáltatását, a Napster meg több mint félmillió előfizetővel rendelkezik, csak éppen képtelen nyereségesen működni, és talán a két cég együtt vinné valamire, írja az Engadget kütyüszájt elemzése.