Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Alig blogolnak a magyarok

2008.05.08. 21:23
Elkészült a Uniniversal McCann globális kutatása a web 2.0-ás szolgáltatások használatáról. A magyarok aktív közösségi életet élnek az interneten, de kevés tartalmat osztnak meg.

A web 2.0-ás alkalmazások tekintetében még nem vagyunk a világ élvonalában, a magyar internetezők még távol tartják magukat az új szolgáltatások egy részétől, írja a Universal McCann sajtóközleménye. A kutatócég szerint ez a közeli jövőben jelentősen megváltozik, a jelenleg passzív felhasználók aktivitása a következő évben jelentős mértékben nő majd.

Közösséget alkotunk

Magyarország a második legaktívabb a résztvevő országok közül a közösségi aktivitás tekintetében. Az internetezők 79,9 százaléka készítette már el a profilját közösségi szájton, ennél többen csak a Fülöp szigeteken tették ezt (83,1 százalék). Az átlag a vizsgált országok körében 58,8 százalék. Hazánk az intereten megosztott videók megtekintésében is fölülmúlja a gobális átlagot, a megkérdezettek 86,5 százaléka nézett már videót az interneten, miközben a világátlag csupán 82 százalék.

A megkérdezettek fele állítja, hogy olvas blogot, világszinten azzonban 70,2 százalék az átlag, Dél Koreában pedig 92 százalék fölött van a blogolvasók száma. A McCann szerint azonban feltételezhető, hogy Magyarországon is magasabb ez a szám, csak sok blogot az olvasók nem feltétlenül blogként azonosítanak. Blogírásban sokkal nagyobb a lemaradásunk, a magyarok 7,8 százaléka vallja, hogy ír blogot, ez a szám világszinten 35,2 százalék. Kína, Tajvan és Dél Korea esetében ez a szám 70 százalék fölött van.

Tartalommegosztásban is gyengén szerepelnek a magyarok. Fotóban hátulról a harmadik helyen állunk 31,8 százalékkal, amíg a környező országokban (Lengyelország, Csehország és Románia) a válaszadók 55-60 százaléka oszt meg fényképeket a neten. Videók esetében is jelentős fejlődési lehetőség van, mindössze 16,3 százalékunk tölt fel videót, mellyel a világon az utolsó a vizsgált országok közül.

Back in the URSS

A magyarok 26,6 százaléka tölt le podcastokat, a világszintű átlag 49 százalék. Az RSS használatában Oroszország vezet 56,6 százalékkal, a világátlag 38 százalék, Magyarország pedig 15 százalékon áll.

A kutatásban résztvevő országok: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Brazília, Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország, Svájc, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Németország, Csehország, Magyarország, Románia, Austria, Törökország, Görögország, Oroszország, Pakisztán, India, Kína, Hong Kong, Tajvan, Dél Korea, Japán, Fülöp szigetek, Ausztrália.