Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szavazni lehet Európa legjobb webkettes oldalára

2007.05.05. 15:14
Május 5-éig szavazhatunk a legjobb európai Web 2.0-ás oldalakra. A második fordulóba egyedüli magyar szájtként a Musorajanlo.hu jutott tovább. A rendszer megtanulja ízlésünket és segítségével személyre szabott mozi és TV program ajánlást kaphatunk.

Egy magyar cég olyan internetes alkalmazást fejlesztett ki, mely megtanulja, hogy milyen típusú TV műsorok tetszenek a regisztrált felhasználóknak, és ez alapján ajánl programokat a következő napokra. A Musorajanlo.hu a legmodernebb technológiát: gépi tanulást és adatbányászatot használ mindezt egy griden futtatva.

A program készítői nagy hangsúlyt fektettek az adatbányászat hagyományos alkalmazásai mellett a szövegbányászatra is. A program nem csak a szereplők, producerek, rendezők alapján dönt, hanem a film leírását is figyelembe veszi. Nem értelmezi annak tartalmát, de a nekünk tetsző filmek leírásai közötti összefüggéseket is megpróbálja feltárni a pontosabb javaslatok érdekében.


Az alkalmazás nagyon gyorsan feltérképezi a felhasználók ízlését. "A tapasztalatok szerint átlagosan 2 hét tanulási időszak után már ritkán fordul elő, hogy nem megfelelő műsorokat jelöl meg potenciálisan érdekesnek" állítja Mrsán Marcell a cég ügyvezetője. "A rendszer önmagában is átesik tehát egy tanulási-önfejlesztési folyamaton, illetve minden user esetén külön-külön is. Ezt a tanulást természetesen a felhasználók aktív közreműködésével végzi."

A Musorajanlo.hu oldal bekerült azon 15 kiválasztott honlap közé a Startup 2.0 pályázaton, melyek közül az első 5 a május 24-én Bilbaóban rendezett konferencián tarthat előadást az általa kitalált webes szolgáltatásról. A projekt olyan magyar Web 2.0-ás lapokat előzött meg, mint a Blogter, Videobomb vagy a SeriesOfTubes.

A projektekre május 5-ig ezen a linken lehet szavazni, ezt követően egy nemzetközi szakmai zsűri értékelni a honlapokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!