Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Webkamerák figyelik Bagdad utcáit

2003.02.19. 12:13
Webkamerákat szerelnek fel független külföldi újságírók Bagdad központjában, és később más városokban is az utcákon, hogy élőben közvetítsenek az interneten az iraki lakosok életéről. A projekt - melyet minden bizonnyal támogatnak az iraki hatóságok is - elsődleges célja a szervezők szerint a tömegmédia torzításainak megelőzése.
Az első kamerákat szerdán állították üzembe Bagdadban. A projektet független külföldi újságírók indították, a Webcam in Iraq (webkamera Irakban) elnevezést viselő kezdeményezést azonban minden bizonnyal támogatják az iraki hatóságok, ugyanis az országban a digitális kamerák felszereléséhez több minisztérium, köztük a belügyi tárca engedélye is szükséges.

A kezdeményezés meglehetősen sokba kerülhet, mivel a következő két hétben még kamerák tucatjait szerelik fel, és nem csak Bagdadban, hanem Irak más városaiban is, írta az ITAR-TASZSZ hírügynökség a projekt internetes honlapján megjelent információkra hivatkozva.

Az Irak elleni esetleges amerikai katonai beavatkozás kezdetétől az internetezők számítógépük képernyőjén keresztül láthatnak képeket a háborús Bagdadról. Az iraki vezetés abban reménykedik, hogy ez hozzájárul a világban tapasztalható háborúellenes hangulat erősödéséhez.

Ugyanolyan emberek

A projekt elindítói a honlapjukon közlik: azt szeretnék elkerülni, hogy a tömegmédia ismét úgy mutassa be Irakot, és úgy tálalja az esetleges háborút a tévénézőknek, mint az Öbölháború idején, azaz mintha csak valami videojátékról lenne szó, nem mutatva sem halottakat, sem az iraki lakosságot.

A szervezők azt szeretnék tudatosítani a nyugati emberekben, hogy "az irakiak nem csak hogy léteznek, de ugyanolyan emberek, mint az amerikaiak, ausztrálok vagy spanyolok" - olvasható a honlapon.

Arra az esetre, ha megszűnne az áramszolgáltatás, vagy más probléma lépne fel, elindították a Waiting for the Webcam in Iraq (az iraki webkamerára várva) nevű projektet is. Ide várnak minden hasonló anyagot az Irakban tartózkodó fotósoktól és operatőröktől, ez az oldal így problémák esetén az előző alternatívájaként működhetne.  • Eladnék
  • Hírek