Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Mobilról irányítható az internetes konyha

2003.04.01. 14:54
Bedrótozott konyhát mutat be áprilisban az internetre kapcsolt háztartási eszközök fejlesztésére és népszerűsítésére létrejött Internet Home Alliance csoport. Az összekapcsolt eszközökből álló robotkonyhát mobiltelefonról is vezérelhetik a felhasználók, így pont addigra készül el a vacsora, mire hazaérnek.
A konyhaberendezést egy internetre kapcsolt Whirlpool Polara hűtő/sütőberendezés, az Icebox felhajtható monitoros konyhai szórakoztató rendszere, az IBM integrációs szoftvere, egy HP nyomtató, a Sears és Roebuck vevőszolgálata, valamint a Peapod online zöldség-gyümölcs áruház szolgáltatásai alkotják - írja a News.com.

Tesztelőket keresnek

A robotizált konyhát az áprilisi orlandói Konyha- és Fürdőszobaipari Vásáron mutatják be a nagyközönségnek. Jelenleg is folyik a húsz Boston környékén lakó család kiválasztása, akiket az új berendezés tesztelésével bíznak majd meg. A tesztek értékelését decemberben készíti el a szövetség, melynek többek között a HP és az IBM is tagja.

A konyha tesztelői úgy állíthatják majd be a hűtő/sütőt, hogy előbb hidegen tartsa, majd vacsorára megsüsse az ételt. Ha késnének a családtagok a vacsoráról, könnyen átállíthatják a sütési időt az interneten, vagy akár mobilon keresztül is. Mobiljukról lekapcsolhatják a sütőt, de recepteket is kereshetnek a neten, melyeket később kinyomtathatnak az otthoni printeren.

Vonzó piac

Noha a technológiai cégek korábban nem foglalkoztak a konyha számítógépesítésével, inkább a laptopok és játékgépek divatos piacára koncentráltak, újabban egyre több gyártó tekinti ezt az új területet potenciálisan kiaknázható aranybányának, mely szinte korlátlan fejlesztési lehetőségeket kínál - írja a News.com. A gyártók arra számítanak, hogy a vevők hajlandóak olyan termékeket vásárolni otthonaikba, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a napi teendőiket, mint például a főzés, vagy a mosás.

A Microsoft is elkezdett az intelligens konyhai berendezések piacára fejleszteni, Bill Gates a legutóbbi Comdex kiállításon intelligens hűtőmágneseket és ébresztőórákat ígért a népnek. Az LG Electronics multimédiás hűtőszekrényét pedig már egyes számítógépboltokban is árulják. A készülék recepteket tárol, ellenőrzi a saját karbantartására vonatkozó adatokat, továbbá üzeneteket is lehet rajta hagyni a család többi tagjának.