Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Wifizzen sokért, keveset!

2005.01.27. 13:30
Jobb helyeken ingyen van a drótnélküli internet, de a legjobb helyeken, mint a luxuséttermek és -szállodák, fizetni kell érte. Nem is keveset. Az Index kiderítette, mennyibe kerül Budapesten a sokcsillagos mobilinternet.

Aki ma laptopot vásárol, jó eséllyel számíthat rá, hogy a továbbiakban olyan gép húzza a vállát, ami alkalmas a wifizésre, azaz a szélessávú drótnélküli internetezésre. Ha pedig már húzza, miért ne kezdene vele valamit? Budapesten legalább 170 hotspot, vagyis olyan pont van, ahonnan legálisan lehet drót nélkül netezni - ezek harmada ingyen, a többi térítés ellenében használható. A "véletlenül" elérhető hotspotok számát viszont még megbecsülni sem lehet; mindenesetre aki a belvárosban cselleng, számíthat arra, hogy az autójából, egy-egy felhasználóbarát vendéglátóipari egységből vagy akár egy utcai padon ülve is hozzáfér a hálóhoz anélkül, hogy kusza zsinórokkal, még kuszább előfizetési tarifákkal vagy kábeles-kalapácsos emberekkel kellene megküzdenie.

Infoturistákra hajtanak?

Mi az a wifi?
A wifi a "wireless fidelity"-ből alkotott betűszó, és egyszerűen nagy sebességű drótnélküli internetelérést jelent. A manapság elterjedt 802.11b szabvány a 2,4 gigahertzes frekvenciatartományt használja, ami koncessziómentes ugyan, de éppen emiatt meglehetősen zsúfolt: használják ezt a tartományt többek között mikrohullámú sütők, rádiós bébimonitorok és távirányítós garázsajtónyitók is. Az elérést biztosító access pointok (AP-k) már 20-30 000 forintért kaphatók, és átlagosan 28 milliwatt teljesítményre képesek. Az ennél erősebb készülékek épületen belül körülbelül 100-150, szabadtéren 300-400 méterre "látnak el". A fizikai rálátás egyébként is fontos: a jelet könnyen blokkolhatja egy-egy vastag fal, a víz, a nedvesség vagy akár az emberi test is. Magyarországon törvényesen legfeljebb 100 mWatt teljesítménnyel adhatnak az AP-k. Zárt helyen bárki nyugodtan installálhat wifi-adót, de kültéri hotspotok üzemeltetéséhez a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szükséges.
A magyarországi wifis elérési pontokat számon tartó hotspotter.hu és a szolgáltatók adatai szerint Budapesten több mint száz fizetős AP (access point, elérési pont) található, ezek elhelyezkedéséből (Gundel, Hilton és társai) illetve díjszabásából (aranyár) pedig arra lehet következtetni, hogy inkább a jól eleresztett, adatra éhes infoturistát tartják célközönségüknek, mint a sóher pesti bitbetyárt. A fővárosi wifi-piacot három meghatározó szereplő uralja: a Wiera félszáz hotspottal rendelkezik, a Matáv úgy harminc fizetőssel (hat budapesti MatávPonton ingyenes az elérés), míg T-mobile AP-ból 26 van Budapesten. A maradékon osztoznak a többiek, köztük az Inter.net Magyarország, a NetSpot és a Trivia Budapest.

A különböző cégek wifi-díjszabásai viszont olyan kaotikusak, hogy ember legyen a talpán, aki megtalálja a legkifizetődőbb megoldást. A káoszra jellemző, hogy míg például a NetSpot havi 3000 forintért kínál drótnélküli hozzáférést, nagyjából ugyanennyi pénzért a Wiera Prémium kártyás ügyfelei összesen két órát tudnak netezni - igaz, ehhez a Grand Hotel Royalban, az Aquincumban vagy a Hiltonban kell lakniuk. A Matáv is a felső piaci szegmensre koncentrál: úgy harminc szállodában (Astoria, Le Meridien) és vendéglátóipari egységben (Centrál, Gerbeaud) van jelen, és lefedni látszik olyan népszerű vigalmi negyedeket is, mint a Ráday utca vagy a Liszt Ferenc tér.

Ahány ház, annyi fizetés

A Matáv az EasyNet Plusz program keretében egy, öt és 24 órás hozzáférést kínál 2000, 5000 és 9000 forintért; a T-mobile egy óráért szintén 2000 forintot kér, 24 óra viszont kijön 5625-ből. A fizetési módok is változatos képet mutatnak: a Wiera a kaparóssorsjegy-formátumot preferálja, a Trivia az emelt díjas SMS mellett teszi le a voksot, míg a T-mobile "virtuális voucher"-rel dolgozik. A másik két mobilszolgáltató nem nagyon erőlteti meg magát: a Pannon GSM és a Vodafone is egy-egy AP-val képviselteti magát a fővárosban, előbbi Ferihegyen, a 2B terminálon, de legalább ingyen; utóbbi a Papp László Sportarénában, óránként úgy 1500-ért.

A legtöbb budapesti hotspotot üzemeltető cég, a magyar Wiera projektmenedzsere, Nagy Péter elmondta: működésük egy éve alatt szállodáról szállodára jártak, hogy új ügyfeleket találjanak, most pedig új piacokat keresnek. Május 1-től az ország 87 McDonalds gyorsétteremben lesz wierás wifi-elérés. A céggel való konkrét szerződéskötés részleteiről Nagy csak annyit mondott: "Megkérdezzük, hol van a hely, hogy ön mit szeretne, és megbeszéljük, nekünk mennyire éri meg, és önnek mennyire éri meg. A kivitelezést mi elvégezzük, a kártyaeladásokon pedig osztozunk".

A kicsi szép és olcsó

A kicsik ennél jóval szerényebb üzleti modellel büszkélkednek. A NetSpotot üzemeltető applePuree Bt. például weboldalán teszi elérhetővé a kitöltendő, egy hónapra vagy egy évre szóló szerződést, amit e-mailben vagy postán vár vissza. Levente Kim, a cég marketingigazgatója az Indexnek elmondta: a bété "nem húz túl sok hasznot" a hotspotok üzemeltetéséből - az elérési pontokat nyilvántartásuk szerint havonta körülbelül húszan használják, de közülük is a legtöbben az ingyenes hotspotokat részesítik előnyben. (A NetSpot havi 3000 forintot kér a wifiért, az éves előfizetés pedig 30 000 forintba kerül.) Kim elmondta, hogy a cégnek nem célja versenyezni az olyan megaszolgáltatókkal, mint a Matáv vagy a Wiera, amelyek "túl magas árat szabnak, amit az emberek nem hajlandók megfizetni". A NetSpot mindössze ízelítőt szeretne nyújtani a wifi által nyújtott lehetőségekből; Kim ugyanakkor nem gondolja, hogy igazi kereslet lenne Magyarországon a wifire, hiszen "nem látni túl sok laptoppal rohangáló embert az utcán".

Wifi Budapesten
Szolgáltató Budapesti hotspotok száma 1 óra elérés ára 24 óra elérés ára
HuWiCo 12 ingyenes ingyenes
Inter.net 3 ingyenes ingyenes
Matáv 45 (ebből 6 ingyenes) 2000 ft 9000 ft
NetSpot 7 (ebből 5 ingyenes) n.a. (1 hónap 3000 ft) n.a. (1 év 30 000 ft)
Pannon GSM 1 ingyenes ingyenes
T-mobile 26 2000 ft 5625 ft
Trivia 3 kb. 500 ft 1125 ft
Vodafone 1 kb 1500 ft 3500 ft
Wiera 44 kb. 1500-2000 ft 3200-6000 ft

A kiélezett árverseny, a tarifákkal való ügyeskedés nem csak az érdeklődés hiánya miatt tűnik anakronisztikusnak, hanem azért is, mert Budapesten ma legalább hatvan helyen lehet legálisan, kényelmesen és, ami a lényeg, teljesen ingyenesen wifizni. Fővárosi körképünk következő részében az ingyenes hotspotokat térképezzük fel.