Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mobilinternetet fejlesztene az ENSZ

2003.06.30. 12:00
Az ENSZ szerint a vezeték nélküli hálózati technológiákkal az elmaradott térségek könnyebben felzárkózhatnak a világ fejlettebb részéhez. A legtöbb érintett országnak azonban segítségre lesz szüksége a drótnélküli rádiós internet (WiFi) használatának elsajátításához és az eszközök telepítéséhez, mondta Kofi Annan, az ENSZ főtitkára múlt héten egy technológiai konferencián.
Olcsó és gyors megoldás

A vezeték nélküli hálózati állomások telepítése nem olyan költséges, mint egy kábelhálózat lefektetése, ráadásul viszonylag gyorsan sok ember számára teszi lehetővé a szélessávú internet elérését, írta a BBC.

"Azokon a helyeken, ahol még nincsen kiépítve hasonló infrastruktúra, a WiFi nagyon hatékony lehet, ráadásul az országok átugorhatják a telekommunikációs technológiák korábbi generációit" - mondta Annan a bostoni központú Wireless Internet Institute által szervezett konferencián, melynek fő témája a vezeték nélküli technológiák fejlődő országokra gyakorolt hatása volt.

Behozhatják a lemaradást

Kábelfektetés nélkül a szegény nemzetek csökkenthetik azt a digitális szakadékot, amely köztük és azon fejlett országok között tátong, amelyekben a vezeték nélküli technológia már régen elterjedt. Pat Gelsinger, az Intel műszaki igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a fejlődő országok egyre jobban érdeklődnek a WiFi hálózatok iránt. Szerinte a technológia azért népszerű, mert egy nyílt és szabadon használható rádiófrekvencián küldi az adatcsomagokat.

Kofi Annan szerint a kormányoknak, a telekommunikációs szabályozó testületeknek, a technológiai cégeknek és a lelkes támogatóknak együtt kellene működniük, hogy semmi se állhasson a vezeték nélküli hálózatok széles körű elterjedésének útjába. Mohsen Khalil, a Világbank információs és kommunikációs technológiákért felelős igazgatója ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a WiFi eszközök nem kimondottan olcsók, és a népszerűségük miatt néhányan esetleg díjakhoz akarják majd kötni a használatukat.