Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Házi internetszolgáltatás WiFi elérési pontokkal

2003.07.13. 09:46
Egy független amerikai internetszolgáltató megengedi szélessávú ügyfeleinek, hogy sávszélességük egy részét továbbértékesítsék. A Speakeasy elintézi a számlázást, e-mail postafiókot és egyéb alapvető szolgáltatásokat ad a másodlagos ügyfeleknek, ráadásul a szomszédoktól származó bevétel felét levonja a középpontban álló előfizető számlájáról.
Joe Laszlo, a Jupiter Research piackutató cég elemzője úgy véli, hogy a NetShare néven futó szolgáltatás mind a WiFi technológia, mind a szélessávú hálózatok elterjedését jelentősen előre mozdíthatja. Mindezek mellett a Speakeasy egyszerre több ügyfelet is tud szerezni anélkül, hogy azoknak fizetniük kellene egy telefontársaságnak a DSL kapcsolat kiépítéséért. A másodlagos előfizetőknek mindössze egy hálózati kártyát kell vásárolniuk, és a rádiós elérés mellett - a középpontban álló szomszédtól függően - akár hagyományos ethernet kábellel is lehet megoldhatják a csatlakozást.

Megosztani, nem megosztani

Az elemzők már régen felismerték, hogy a WiFi helyettesítheti, illetve kiegészítheti a kábeles internetes csatlakozásokat, de a nagy telekommunikációs vállalatok eddig nem igazán támogatták ezt az elképzelést, amellyel számos közvetlen ügyfelet elveszíthetnek. A Speakeasy éppen ezért könnyen szembekerülhet a legnagyobb internetszolgáltatókkal, akik elszántan küzdenek azért, hogy előfizetőik semmiképpen se oszthassák meg elérésüket más háztartásokkal.

A Speakeasy felmérése szerint saját szélessávú előfizetőinek negyven százaléka már kiépített valamilyen otthoni rádiós hálózatot, míg az összes internetezőnek csupán három százaléka rendelkezik WiFi eszközökkel. Arnaud Gautier termékmenedzser elmondta, hogy ezen statisztikák alapján készítették elő a NetShare programot, amellyel az előfizetők egyfajta miniatűr internetszolgáltatóvá válhatnak.

A NetShare központi felhasználói abba a kényelmetlen helyzetbe kerülnek, hogy felelősek lesznek a szomszédjuk interneteléréséért, tehát ha a másodlagos előfizető nem tud csatlakozni a világhálóra, akkor először hozzájuk fognak fordulni segítségért. Ezt a kellemetlenséget némiképp ellensúlyozza, hogy mindössze néhány szomszéd bevonásával a központi felhasználónak már semmit sem kell fizetnie az internetezésért.