Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Beteríti Manhattant a Wi-Fi

2003.05.14. 17:11
A Verizon amerikai telefontársaság kedden bejelentette, hogy az év végéig ezer manhattani telefonfülkét szerel fel rádiós jeltovábbítóval, írta a New York Times. A Wi-Fi hotspotok mindegyike körülbelül 100 méteres körzetben képes internetkapcsolatot biztosítani.
A Verizon alelnöke, Lawrence Babbio elmondta, hogy a hotspotok kiépítése darabonként ötezer dollárba kerül. Eddig 150 telefonfülkét alakítottak át, a Manhattan középső részét és néhány egyéb területet lefedő teljes hálózat az év végéig készül el.

Ügyfeleknek ingyenes

A cég dial-up- és DSL-előfizetői ingyen vehetik igénybe a Wi-Fi-hozzáférést. Emiatt azonban nehéz lesz megállapítani, hogy mennyire sikeres a szolgáltatás, azaz hányan fizettek csak emiatt elő a Verizonnál.

Amerikában egyelőre kialakulatlan a Wi-Fi díjszabás: számos közösségi hotspothoz ingyenes a hozzáférés, de többen indítottak fizetős szolgáltatásokat is, például repülőtereken vagy a Starbucks kávézókban. Ezekért vagy havidíjat, vagy egyszeri díjat kell fizetni, az árak azonban viszonylag magasak. Roaming gyakorlatilag nincsen, azaz egy adott szolgáltatás előfizetői nem tudnak más hálózatokat használni.

Bostontól Honoluluig

A Verizon Amerika legnagyobb telefontársasága, a most bevezetett szolgáltatással nem titkoltan a rivális szélessávú szolgáltatókkal szeretné felvenni a versenyt. Az Egyesült Államokban a kábeltelevíziós társaságoknál jelenleg kétszer annyian fizetnek elő szélessávú internetre, mint a telefontársaságoknál. A Verizon ezért a Wi-Fi-fejlesztéssel együtt árakat is csökkentett és bővítette a szolgáltatásait.

A New York-i központú Verizon 29 amerikai államban szolgáltat, a cég több százezer telefonfülkét üzemeltet Bostontól Honoluluig. Bármelyiket át lehet alakítani hotspottá, így a Verizon az ország legnagyobb drótnélküli szolgáltatójává válhatna, és a mobilok terjedésével egyre kevésbé kihasznált fülkéknek is nagyobb hasznát vennék. A cég több nagyvárosban, például Washingtonban, Bostonban és Seattle-ben is elindítja a szolgáltatást, ha a manhattani bevezetés sikeres lesz.