András, Andor
-3 °C
3 °C

6 millió dollárt gyűjtöttek össze a Wikipediának

2009.01.03. 11:05
4 millió dollárt adott össze 125 ezer ember, és 2 millió dollár érkezett egy nagyobb ajándékként, igy megvan a pénz 2009. június 30-ig a non-profit és szabad szerkesztésű online enciklopédia, a Wikipedia működtetésére.

Ezt pénteken jelentette be köszönő levelében a társalapító, Jimmy Wales, aki tavaly július 1-én kezdett pénzgyűjtésbe. Wales azt közölte, hogy a pénz a napi technikai költségekre, a szükséges fejlesztésekre és a 23 fős Wikipedia-csapat bérére kell, és ami marad a 6 millió dollárból, azt egy tartalékalapba teszi a június 30-a utáni időszakra.

A Wikipedia szerint a társalapító, Wales-nek az volt az eredeti célja, hogy egy a Vöröskereszthez hasonló nemzetközi szervezetet hozzon létre az informatika területén. Wales, annak ellenére, hogy a Wikipédia partnere a Google és a Yahoo, elutasít minden reklámcélú tevékenységet a Wiki keretei között. A Wikimedia Alapítványt 2005 februárjától teljes mértékben támogatásokból és adományokból tartják fenn, az így befolyó pénzekből működtetik a Wikipédia lexikont, a Wikidézeteket, a Wikiszótárt, a Wikikönyvet, a Wikisource-t, a Wikispecies-t, a Wikinews-t és a Meta-Wikit.