A Wikipédia szigorítani akarja a szabályokat

2009.01.27. 08:45
A Wikipédia webes enciklopédia - amelyet szabadon módosíthatnak a felhasználók - saját szabályainak szigorítását fontolgatja, miután valaki a múlt héten két amerikai szenátor hamis halálhírét keltette.

A Wikipédia alapítója, Jimmy Wales javasolta, hogy ne javíthassanak bele a szövegekbe azonnal azok a felhasználók, akik név nélkül jelentkeztek be, vagy még korábban nem írtak az enciklopédiába. Az ilyen névtelenek vagy kezdők bejegyzései csak akkor kerülnének be a lexikonba, ha már jóváhagyta őket egy megbízható, ismert szerző.

A múlt héten valaki azt írta bele a Ted Kennedyről és a Robert Byrd szenátorokról szóló szócikkbe, hogy a két politikus meghalt. A hamis állítást néhány percen belül kijavították. Wales szerint ha a javasolt szabály már érvényben lett volna, akkor ez a vandalizmus nem történhetett volna meg.

A javaslatot 60-40 százalékos arányban támogatta az online közvélemény-kutatás, de heves vita bontakozott ki körülötte az internetes fórumon, mert a Wikipédia éppen arra büszke, hogy bárki, akinek van internete, szabadon módosíthatja a lexikon tartalmát. Wales elismerte, hogy az új szabály lassíthatja az új tartalmak megjelenését, de elkerülhetetlennek nevezte a megoldást. Felajánlotta az új szabály ellenzőinek, hogy egy héten belül más megoldást javasolhatnak, amelyet két héttel később szavazásra bocsátanak.

A Wikipédiát naponta nagyjából 6 millióan látogatják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Betét