Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Thaiföldön túrázik a magyar Wikipedia-jós

2006.03.03. 15:30
Magyar felhasználó nyerte a Wikipedia tippelési versenyét azzal, hogy 2004 novemberében pontosan jósolta meg, mikor éri el egymilliomodik szócikkét az angol nyelvű online enciklopédia. A nyertes Mészáros András örül, hogy első lett, és éppen Thaiföldön pihen.

Elérte egymilliomodik bejegyzését az angol nyelvű Wikipedia. A dinamikusan fejlődő online enciklopédia a március elsejei bejelentés óta meg is haladta az egymilliós szócikkszámot, március harmadikán délben 1 001 437 bejegyzést tartalmazott. Az egymilliomodik bejegyzést Ewan MacDonald, vagyis Nach0king írta, a szócikkben egy skót vonatállomást, a Jordanhill megállót ismerteti.

Tippeljen Ön is!

A milliós szócikkszámok idejét jósló versenysorozat továbbra is nyitott, az öt-, tíz- és tizenegymilliomodik bejegyzés idejét jósló versenyen továbbra is lehet tippelni.

Az egymilliomodik szócikk tippelési versenye 2005 március 18-án zárult, de csak most derült ki, hogy a Wikipediaban Anr nickkel szerző Mészáros András volt az egyetlen, aki pontosan látta a jövőt. Az Indexnek elmondta, három órát foglalkozott a számítással, és örül, hogy a Slashdot.org IT-blogon egy teljes napig vezető anyagként szerepelt.

A számítás módja

#alt#
Mészáros András, jós

"A Wikipedia pontos statisztikákat vezet a növekedéséről, úgyhogy letöltöttem az adatokat. Áttöltöttem táblázatkezelőbe, és nekiálltam képletekkel játszadozni. Ezt követően választottam egy elméletet: a Wikipedia havi növekedési üteme (közel) állandó, ezt a növekedés ütemet 1 055 környékére tippeltem meg. Ez alapján csináltam képletekkel egy jósló táblázatot, majd játszadoztam a paraméterekkel. Mi van, ha a növekedés egy kicsit több, mi van kicsit kevesebb. Ez alapján úgy tűnt, hogy mindenképp 2006. február közepe, és március közepe között lesz meg az egymilliomodik cikk. Ezen a húsz-harminc napos intervallumon belül azt néztem, hogy hányan, és hova tippeltek. Maximalizáltam a nyerési esélyt. Például: március elseje 00:00 és március harmadika 23:59 óra között tetszőleges időponttal én nyertem volna. Amikor tippeltem 2004 novemberében, meg ennél is ritkább volt a táblázat. A tippelési időszak lejárta előtt (2005. március 17-én, 20:54:46-kor) meg egyszer végignéztem, hogy kell-e módosítanom a tippet, de akkor is úgy tűnt, hogy megalapozott volt, és tartottam magam az első gondolathoz" - magyarázta Mészáros András, akinek blogjából kiderül, korábban programozóként dolgozott, 2005 januárja óta viszont a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön nyaral.

A Wikipedia

Az önkéntességre és az együttműködésre épülő, hivatásos szerkesztőket nem alkalmazó Wikipedia 2003-ban indult, összesen 125 nyelven készülnek helyi változatok, így magyarul is. A Wikipedián az indulását követő fél éven belül tízezernél több cikk szerepelt, az első születésnapját pedig kétszer ennyi szócikkel ünnepelte.