András, Andor
-3 °C
3 °C

Thaiföldön túrázik a magyar Wikipedia-jós

2006.03.03. 15:30
Magyar felhasználó nyerte a Wikipedia tippelési versenyét azzal, hogy 2004 novemberében pontosan jósolta meg, mikor éri el egymilliomodik szócikkét az angol nyelvű online enciklopédia. A nyertes Mészáros András örül, hogy első lett, és éppen Thaiföldön pihen.

Elérte egymilliomodik bejegyzését az angol nyelvű Wikipedia. A dinamikusan fejlődő online enciklopédia a március elsejei bejelentés óta meg is haladta az egymilliós szócikkszámot, március harmadikán délben 1 001 437 bejegyzést tartalmazott. Az egymilliomodik bejegyzést Ewan MacDonald, vagyis Nach0king írta, a szócikkben egy skót vonatállomást, a Jordanhill megállót ismerteti.

Tippeljen Ön is!

A milliós szócikkszámok idejét jósló versenysorozat továbbra is nyitott, az öt-, tíz- és tizenegymilliomodik bejegyzés idejét jósló versenyen továbbra is lehet tippelni.

Az egymilliomodik szócikk tippelési versenye 2005 március 18-án zárult, de csak most derült ki, hogy a Wikipediaban Anr nickkel szerző Mészáros András volt az egyetlen, aki pontosan látta a jövőt. Az Indexnek elmondta, három órát foglalkozott a számítással, és örül, hogy a Slashdot.org IT-blogon egy teljes napig vezető anyagként szerepelt.

A számítás módja

#alt#
Mészáros András, jós

"A Wikipedia pontos statisztikákat vezet a növekedéséről, úgyhogy letöltöttem az adatokat. Áttöltöttem táblázatkezelőbe, és nekiálltam képletekkel játszadozni. Ezt követően választottam egy elméletet: a Wikipedia havi növekedési üteme (közel) állandó, ezt a növekedés ütemet 1 055 környékére tippeltem meg. Ez alapján csináltam képletekkel egy jósló táblázatot, majd játszadoztam a paraméterekkel. Mi van, ha a növekedés egy kicsit több, mi van kicsit kevesebb. Ez alapján úgy tűnt, hogy mindenképp 2006. február közepe, és március közepe között lesz meg az egymilliomodik cikk. Ezen a húsz-harminc napos intervallumon belül azt néztem, hogy hányan, és hova tippeltek. Maximalizáltam a nyerési esélyt. Például: március elseje 00:00 és március harmadika 23:59 óra között tetszőleges időponttal én nyertem volna. Amikor tippeltem 2004 novemberében, meg ennél is ritkább volt a táblázat. A tippelési időszak lejárta előtt (2005. március 17-én, 20:54:46-kor) meg egyszer végignéztem, hogy kell-e módosítanom a tippet, de akkor is úgy tűnt, hogy megalapozott volt, és tartottam magam az első gondolathoz" - magyarázta Mészáros András, akinek blogjából kiderül, korábban programozóként dolgozott, 2005 januárja óta viszont a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön nyaral.

A Wikipedia

Az önkéntességre és az együttműködésre épülő, hivatásos szerkesztőket nem alkalmazó Wikipedia 2003-ban indult, összesen 125 nyelven készülnek helyi változatok, így magyarul is. A Wikipedián az indulását követő fél éven belül tízezernél több cikk szerepelt, az első születésnapját pedig kétszer ennyi szócikkel ünnepelte.