Angelika
-4 °C
3 °C

Írjon cikket az Indexre!

2007.03.22. 11:33
Citizen journalism, collaboration, crowdsourcing - médiaelméleti toposz vagy véres valóság a nem újságírók által írt újság? Erre a kérdésre keressük a választ, amikor felkérjük kedves olvasóinkat, írjanak egy cikket az Indexre. Egyetlenegyet, de sokan. Ha elég jó, megjelenik. Ha még jobb, akár vezető anyag is lehet belőle. Jó munkát!

"Az olvasóim többet tudnak, mint én magam. Mindig is többet tudtak, de a neten meg is oszthatják ezt a tudást" - írja a participatív újságírás pápája, Dan Gillmor 2004-es We the Media (Mi, a média) című alapvetésében. "Az internet a legfontosabb médium a nyomtatás feltalálása óta. Amikor bárkiből szerző válhat, a szó legtágabb értelmében és globális közönséghez szólva, sokan valóban azzá válunk" - lelkendezik Gillmor, aki 2005-ben, 11 év után a San Jose Mercury Newst hagyta ott, hogy a Harvard és a Berkeley közreműködésével megalapítsa közember-központú intézetét, a Center for Citizen Mediát.

Kísérlet járja be

A közösségi újságírás szelleme szinte a web megjelenése óta kísért, és néhány éve a blogok és a Web 2.0 megjelenésével kapott erőre. A koncepció proponensei, mint Gillmor vagy Shayne Bowman és Chris Willis, a We Media: How Audiences are Shaping the Future of News and Information (Mimédia: Hogyan alakítja át a közönség a hír és az információ jövőjét) című kötet szerzői állítják, hogy az internet terjedésével az olvasó nem olvasó többé, hanem résztvevő, munkatárs, hír- és társszerző. Vagyis újságíró.

A gyakorlatban aztán vagy sikerül az együttműködés, vagy nem. Egyes hagyományos (értsd: újságíró-alapú) sajtóorgánumok igyekeznek ugyan bevonni a korábban olvasóknak nevezett szerzőket a munkába, de az eddigi eredmények elég vegyesek. A Los Angeles Times wiki-kísérlete elbukott, és a Wired egy olvasók által újraírt cikke pontosabb lett ugyan, mégis bénább, mint az eredeti. (A Wired nem adja fel, most éppen egy pro-am projekttel kísérletezik, amelyben az amatőr közreműködők munkáját hivatásos szerkesztők és újságírók irányítják.)

A nagyszerű dél-koreai OhmyNews viszont egyre népszerűbb, és a modellt tőle függetlenül nálunk is meghonosította a 2005-ben elindult Virtus. Olyan, amilyen, de legalább civilek írják.

Itt a pillanat

Ebben a sajtótörténeti pillanatban kérjük fel az Index olvasóit arra, hogy vegyenek részt forradalmi vállalkozásunkban: írjanak közösen egy cikket, amely - ha valaha is elkészül - a szerzők neve alatt megjelenik majd az Indexen. Ha jól sikerül, akár vezető anyag is lehet a nyitólapon, ahol ezrek, mit ezrek, százezrek olvassák majd!

Hogy teljesen közösségi legyen a projekt, már a témát sem magunk találtuk ki. Egy kedves olvasónk nemrég azt javasolta, írnánk már összehasonlító cikket a nagy közösségi szájtokról, a Myspace-ről, a Hi5-ról, az Iwiw-ről, és igen, a Vajdlingról. Tudják mit? Írjanak maguk!

De hogy megkönnyítsük a helyzetet, javasoljuk, csak a magyar közösségi szájtokat vizsgálják, azokból is van épp elég. Anélkül, hogy máris megpróbálnánk befolyásolni a kedves potenciális szerzőket, néhány szempont: nyilván fontos a téma precíz meghatározása (melyik magyar szájtokról lesz szó?) az alapadatok, a látogatók száma, a növekedés üteme, a bevételek alakulása, a piaci pozíció, de ugyanilyen fontos, hogy a végén olvasható, sőt olvasmányos, érdekes sztori kerekedjen ki az egészből. Ehhez szerzőink jól teszik, ha megkeresik a szájtok ötletgazdáit, létrehozóit, üzemeltetőit és felhasználóit, feltesznek nekik néhány kérdést, és nyilván nem ártana egy összehasonlító táblázat sem, ha telik rá a kollektíva erejéből. Screenshot, fotó, sőt videó is jöhet, de lopni ne tessenek, mert úgyis le tetszenek bukni.

Ennyi. A végén kell majd neki egy ütős cím, hogy ne csak jó legyen, hanem el is olvassák azok, akiket korábban olvasóknak hívtak, kell egy az Index konvencióinak megfelelő terjedelmű rövid és hosszú ajánló, aztán, ha megérdemli, már mehet is kifele.

A célra létrehoztunk egy oldalt a Wikispacesen, ahová a Wikipediához hasonlóan regisztráció nélkül is bárki publikálhat, és az ott megjelenő szöveget módosíthatja, szerkesztheti, kivághatja vagy áthelyezheti. További részletek az indexcikk.wikispaces.com-on, jó munkát!