Eleonóra
-1 °C
2 °C

'Ez az év a demokratikus és közösségi webes hálózatoké'

2006.04.19. 12:00
Bár a múltkoriakban már bemutattuk a Wikiót, mégis úgy gondoltuk, megér még néhány bekezdést az utóbbi időszak talán legígéretesebb európai közösségi portálja. A múltkori cikk óta két dolog változott. Egyrészt kaptunk hozzáférést a tesztverzióhoz, másrészt pedig sikerült kapcsolatba lépnünk a Wikio egyik vezetőjével, aki határozott és optimista válaszaival dobja föl a cikk második felét.
A lila rovat (kultúra) lila hírei
A Wikio belülről úgy néz ki, mintha a Google Newst beoltották volna a Diggel. Egy online hírgyárat látunk, ahol a tartalmakat különböző logika szerint listázhatjuk: relevancia, népszerűség, időrendiség. Állíthatjuk a betűméret nagyságát, és rss-csatornát is kreálhatunk az adott keresési logikához. A Wikio nagyon ad a kereshetőségre, a jobb oldali oszlopban témakategóriák közt válogathatunk, a techtől kezdve a politikán át a sportig. Majd az adott kategóriához automatikusan leválogatják nekünk a releváns címkéket, persze felhősítve.

Határozottan a Digg jut az eszünkbe arról, hogy a beajánlott cikkeket értékelni és kommentálni is lehet. Nagyon okos megoldás, hogy minden témához (kategóriához) egy színt rendelnek, és a cikkoszlopban eszerint színezik a cikkeket is. Vagyis egy cikkajánlóról egyből látjuk, hogy sport vagy éppen politika-e a témája. Szintén a jobb hasábban találunk egy olyan Kedvencek-dobozt, ahova nagyon egyszerűen - egyetlen klikkeléssel - felvehetjük kedvenc témáinkat vagy éppen törölhetjük azokat.

Szintén újdonság a Google Newshoz képest, hogy közvetlenül mi magunk is írhatunk cikkeket (valahogy úgy, mint a Newsvine-ban), ám a Wikio mégsem ettől igazán szimpatikus, hanem az úgynevezett mashup miatt.

Kedvenc téma hozzáadása egy lépésben

A mashup olyan webalkalmazás, mely több forrásból dinamikusan gyúrja össze a tartalmakat. Nos, itt azt láthatjuk, hogy a hivatalos média mellett egyenrangúan kezelik az olyan félhivatalos tartalmakat, mint a kisebb webportálok vagy éppen a blogok, vállalati szájtok. És ezekhez gyútják még hozzá a Wikióban készült, felhasználók által írt "belsős publikációkat". Vagyis a francia verzióban a lehető legteljesebb képet kapjuk a hírek világából.

Használhatóság szempontjából sem találunk semmi kivetnivalót a Wikióban. Értelemszerű a címlapstruktúra, semmi zavaró harsányság. Mértéktartóan, okosan használják a JavaScriptet, sőt, az Ajaxot is: éppen ott, ahol szükség van a gyors navigálásra, de az egész oldal frissítése fölösleges lenne.

(Azoknak, akiknek a fenti szöveg nem mondott sokat vagy éppen vizuális típusok, - szokásunkhoz híven - csináltunk egy bemutató videót. Ezen éppen az látható, amint a Wikio nyitóoldalán belépünk a High-Tech kategóriába, majd ott az "Informatika" címkével ellátott friss híreket nézegetjük, értékeljük.)

Persze azért felmerült bennünk néhány kérdés a bétaverzió kapcsán, úgyhogy elkezdtünk levelezni Laurent-nel, aki a Wikio egyik vezetője. A levelezésből pedig lett egy interjúnyi kérdés, válasz.

Tudjátok már, mikorra készül el az angol verzió?

A nyáron már elérhető lesz a Wikio ezen a nyelven is.

Gondoljátok, hogy a Wikio más nyelveken is sikereket érhet el? ...például magyarul?

Jelenleg öt verzión - angol, francia, német, olasz, spanyol - dolgozunk, melyek mind még ebben az évben elérhetőek lesznek. A célunk, hogy jövőre az összes nagyobb európai nyelvet lefedjük.

A teszteléskor lettünk figyelmesek a Wikio Live-ra, mely azonban még nem elérhető szolgáltatás. Valami Digg Spy-féle dologról van szó?

Igen, a Wikio Live egy Digg Spy-féle dolog lesz, csak több hírrel. Még áprilisban szeretnénk bemutatni a közönségnek.

A hozzászólás- és értékelő rendszer használatához nincs szükség regisztrációra. Nem tartotok a rosszindulatú spamektől?

Most úgy láttuk jónak, ha nem kötjük regisztrációhoz, de a következő két hónapban megnézzük, folytatható-e így vagy loginhoz kényszerülünk-e kötni a komment- és értékelő rendszert.

Mit gondolsz, mik az előnyei a Wikiónak más webkettes alkalmazásokkal szemben?

A fő előnyünk, hogy keverjük a hagyományos médiát a blogokkal és a belsős publikációkkal, és hogy engedjük a felhasználóknak, hogy ezeket a tartalmakat értékeljék, kommentálják.

Foglalkozott a francia média a Wikio megjelenésével? Egyáltalán, mekkora médiafigyelem kíséri a frankofón médiában a Web 2.0 jelenséget?

Igen, a francia média nagyobb része beszámolt a Wikio indulásáról, melyet egyébként általában a Web 2.0 egyik fő francia kezdeményezésének tartanak.

Gondolod, hogy a social media vagy a social networking jelentős népszerűségre tehet szert az európai netezők körében?

Igen, a social networking népszerű lesz Európa-szerte. Ez volt az eset tavaly a blogoszférával is. Azóta az emberek publikálják gondolataikat, ebben az évben viszont már a demokratikus és közösségi webes hálózatok adoptálását fogjuk látni.

Merre fejlődhet a Wikio? Akartok más alkalmazásokat is integrálni vagy a Wikio igazából egy befejezett történet?

Természetesen a mostani Wikio nem a végső változat. Van egy ütemtervünk a következő 18 hónapra. A sajátosságokat tekintve social networkinget fogjuk fejleszteni, míg a tartalmat tekintve apróhirdetések jönnek, munkakeresővel, pályázatfigyelővel vagy épp aukciós oldalakkal.