Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Siemensesek rombolták a Wikipédiát

2006.05.31. 14:50
A Siemens vezetőjéről szóló Wikipédia-bejegyzést hónapok óta módosítgatták az elektronikai konszern munkatársai. Kigyomlálták a kellemetlen megjegyzéseket a mobilrészleg bukásáról, helyette inkább dicséreteket szőttek a szövegbe. Az online közösség tombol.

A Siemens konszern munkatársai a Wikipedia online lexikonban megkísérelték korrigálni a vállalat élén álló Klaus Kleinfeld elnök-vezérigazgató imidzsét. A szöveg átírása heves vitához vezetett a konszern, az eredeti szerzők és az internetes lexikon felhasználói között.

A Siemens alig több mint egy éve hivatalban lévő első számú vezetőjéről szóló eredeti Wiki-bejegyzés kritikus megjegyzéseket is tartalmazott Kleinfeld üzletpolitikájával kapcsolatban. "Mivel a Siemensnek nem sikerült szanálni a mobilrészlegét, Kleinfeld vezetése alatt a konszern negatív áron eladta azt a tajvani BenQ vállalatnak" - fogalmazott a szöveg.

A lényeg a fő

A német Der Spiegel értesülései szerint a Siemens munkatársai a 217.194.34.123 (erlm.siemens.de), 192.35.17.30 (Siemens-Nixdorf) és 194.138.18.131 (Siemens-MCH) IP-tartományokból nekiláttak az élesebb fogalmazások tompításához, teljes bekezdések és linkek eltávolításához és kiegészítéséhez, csak hogy jobb fényben tüntessék fel a főnöküket.

A Siemens változatában a szövegből eltűnt a mobilüzlet fiaskójáról szóló mondat első fele, illetve a BenQ-nak az átvételért fizetett összegről sem esett már szó. Ezzel párhuzamosan a Siemens munkatársainak sikerült dicsérő bekezdéseket behelyezniük, amelyek Kleinfeldnek az amerikai Siemens-részleg élén elért érdemeit ecsetelték. Ezen kívül eltűnt a szövegből az az állítás, miszerint a Siemens elnök-vezérigazgatója "neoliberális" volna.

Mostantól erősen figyelnek rá

Miután figyelmes Wiki-aktivisták a PR-akciót május közepén felfedezték, a megfelelő fórumokban elkeseredett állóháború zajlott a kozmetikázott szövegekről. A Wikipedia belső Watch-listáján a Kleinfeld-bejegyzést különösen vitatott státuszba helyezték, és csak a vitához lehetett hozzászólni, a bejegyzést egy időre lezárták.

A Siemens egyik szóvivője megvédte a kollégáit, és azzal érvelt, hogy a Wikipedia rendszere mindenki előtt nyitva áll. Ezenkívül az online enciklopédia alapszabálya szerint a szerzők kötelezik magukat a semlegességre.

Eltűnt a Rolex

Kínos PR-munka miatt a 48 éves Kleinfeld nem most került először az újságok címlapjára. Egy évvel ezelőtt vált ismertté, hogy a túlbuzgó PR-csapat az elnök-vezérigazgatóról készült egyik hivatalos képen eltüntette a Kleinfeld csuklóján díszelgő Rolexet.

A Wikipedián belül a saját maga felé hajló korrektúra esete sem a Siemensszel kezdődött. Az év elején vált ismertté, hogy az amerikai kongresszus számítógépeiről Wiki-bejegyzéseket módosítottak. Képviselők szorgalmas segítői szépítgették a főnökük életrajzát, valótlanságokat írtak a politikai ellenfelükről és nem mellékesen át is írták a történelmet.