Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

'Az internet kiegyenlítheti a hatalmi viszonyokat'

2002.11.14. 17:55
Budapesten tartott előadást Ernest Wilson, a digitális szakadék, az információs forradalom és a fejlődő országok kérdéskörének egyik legismertebb kutatója. Wilson szerint a társadalom különböző csoportjai együttműködésének megteremtése inkább politikai, mintsem technikai vagy gazdasági kérdés.
Kulcsfontosságú, hogy a kormányzat, a magánszektor, a kutatásfejlesztés és a civil szervezetek közötti kapcsolat - az internet révén - létrejöjjön, és így a hatalmi viszonyok is kiegyenlítődjenek: a társadalmak így profitálhatnak legtöbbet az információs technológia fejlődéséből és terjedéséből.

Az együttműködés megvalósulása azonban kevésbé technikai vagy gazdasági, inkább politikai kérdés, hiszen a kormányzaton múlik, mennyi hatalmat hajlandó kiengedni a kezéből, mondta el Ernest Wilson, a marylandi egyetem kutatóközpontjának, a Center for International Development and Conflict Management (Nemzetközi Fejlődési és Válságkezelési Központ) igazgatója.

Átalakuló gazdaság

Ernest Wilson
Wilson az Open Society Institute (OSI) és a Central European University (CEU) meghívásának eleget téve látogatott Magyarországra, csütörtökön az Információs Társadalom- és Trendkutató Központban (ITTK) tartott előadást a digitális szakadék, az információs forradalom és a fejlődés témakörében.

Wilson kifejtette, hogy a tradicionális társadalmaktól a modern társadalmakig vezető út magában foglalja azt is, hogy a szolgáltató, legújabban pedig az IT-szektor fokozatosan egyre nagyobb szerephez jut. Az IT-szektor fejlődésével kialakuló hálózatok azután megváltoztatják a két tradicionális gazdasági ág, a mezőgazdaság és az ipari termelés struktúráját és módszereit is. A posztszocialista országokban a folyamat utolsó szakasza meglehetősen felgyorsult, így nehéz megjósolni a jövőt: mindenesetre valószínű, hogy Magyarországon is vezető szerepet kap az információtechnológia.

Szélesedő szakadék

Wilson elmondta, hogy a digitális szakadék - vagyis a társadalmi-gazdasági-kulturális különbség az internethez hozzáférők és nem hozzáférők között - nő mind a fejlett és fejlődő országok viszonylatában, mind az egyes társadalmakon belül, bár általánosságban mindenhol megfigyelhető az internet gyorsabb vagy lassabb terjedése. A lemaradók, vagyis azok, akik nem férnek hozzá a világhálóhoz, a növekvő internetpenetrációval egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

A fizikai hálózat kiépítése azonban még nem minden: ahhoz, hogy az internetelérés megfelelő mértékű legyen, az is szükséges, hogy a felhasználók képesek legyenek megfizetni a hozzáférést, eléggé képzettek legyenek ahhoz, hogy használni is tudják az eszközöket és magát az internetet, valamint legyen számukra megfelelő tartalom a neten, hangsúlyozta Wilson.