Ágnes
-1 °C
2 °C

Szteroidon hízlalt rádiós internet

2005.01.13. 22:00
Akár ötven kilométer sugarú körben, 70 Mbit/s sebességen kínál vezetéknélküli internetes hozzáférést a wimax szabvány, amit sokan csak "szteroidokkal felpumpált wifinek" neveznek. Vannak, akik szerint a wimax idővel leváltja nemcsak a wifit, de a mobiltelefonos hálózatokat is.
A vezeték nélküli internetes technológiák legújabb üdvöskéje a wimax szabvány, amit sok egyéb cég mellett már a Cisco és az Intel is támogat. A wimax az IEEE 802.16 kódszámú vezetéknélküli hálózati szabvány újabb keletű elnevezése. A témát többé-kevésbé szemmel tartók azt is tudják, hogy a wimax hasonlít a wifihez, csak gyorsabb, és nagyobb területet lehet vele lefedni. Nézzük tehát, hogy mit is érdemes tudni a wimaxról, és jogos-e a lelkesedés, illetve félelem, hogy az új technológia idővel leváltja nemcsak a mostanában rohamléptekkel terjedő wifit, de a mobiltelefonos hálózatokat is.

Idén már jön

Az IEEE-szabványok
Az 1963-ban alakult IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) elektromérnököket tömörítő, amerikai székhelyű nemzetközi nonprofit egyesülés. Jelenleg több mint 360 ezer tagjával a világ legnagyobb műszaki szakmai szervezete. Az IEEE 802-es bizottsága a lan/man (helyi és városi hálózati) szabványok kidolgozásával foglalkozik. Az ide tartozó legismertebb szabványok az ethernet-család (802.3), a token ring (802.5), a wifi (802.11), a kábelmodem (802.14) és a wimax (802.16).

Az Európai Telekommunikációs Szabványok Intézete (European Telecommunications Standards Institute, ETSI) is kialakított egy hasonló, szintén a 2-11 GHz tartományban működő vezetéknélküli internetes szabványt, a HIPERMAN-t. A WiMAX Forum azon is dolgozik, hogy a két technológia probléma nélkül együtt tudjon működni.
A wimax lehetőséget ad arra, hogy eddig internettel gyéren ellátott vidékeket is a hálóra kapcsoljanak, egyszerűen és olcsón. Ami a wimaxot megkülönbözteti a korábbi szélessávú vezetéknélküli technológiáktól, az a kiterjedt szabványosítás: a 2001-ben összeállt WiMAX Forumnak már kétszáz cég tagja, köztük olyan távközlési és it-óriások, mint az Alcatel, az AT&T, a British Telecom, a Cisco Systems, a Dell, a Deutsche Telecom, az Ericsson, a France Telecom, az Intel, az LG, a Motorola, a Nokia, a Samsung, a Siemens vagy a Telenor. Szélessávú vezetéknélküli hálózati eszközöket jelenleg is számos gyártó készít, de ezek általában nem kompatíbilisek egymással, ami jelentősen drágítja és lassítja az ilyen típusú hozzáférés terjedését.

A technológia elvben ötven kilométeres körben ígér hozzáférést és 70 Mbit/s sebességet biztosít, a bázisálomásra való közvetlen rálátás nélkül. (Összehasonlításképpen: a wifi-hotspotok, elérési pontok jellemzően maximum néhány száz méteres körzetben tudnak átvitelt biztosítani.) A WiMAX Forum ismertetése szerint gyakorlatban a rendszerek 3-10 kilométeres körben alkalmazva 40 Mbit/s átvitelre lesznek képesek csatornánként, ez a sávszélesség elegendő több száz üzleti hozzáférés, illetve több ezer dsl-sebességű otthoni kapcsolat vagy akár wifi-hotspot kiépítésére. A hordozható rendszerek várhatóan 15 Mbit/s átvitelre lesznek képesek három kilométer sugarú körben.

Az első wimax-átvitelre alkalmas termékek megjelenését már az idei év első felében várják, a WiMAX Forum szerint a technológia 2006-ra kerül a notebookokba és pda-kba. Tavaly az Intel már bejelentette, hogy 2006-ra a wifit elsőként támogató Centrino szabványba beépítik a wimax-támogatást is.

Utolsó kilométer

Bár sokan a wifi, sőt a mobilhálózatok nagy ellenfelét látják az új technológiában, valószínű, hogy azt eleinte inkább arra fogják használni, amire eredetileg is kitalálták, vagyis az "utolsó kilométer", azaz az előfizetőhöz vezető utolsó hálózatszakasz kiépítésére. Az új technológiával ugyanis jóval egyszerűbb és olcsóbb a fogyasztók elérése, és nincs szükség rézdrótra, kábelre.

A wimax további előnye, hogy a 2-11 GHz-es frekvenciatartományban működik, ellentétben a "túlzsúfolt" 2.4 GHz-es sávval, amit a wifi használ, és a kistestvérnél jobb titkosítást is építettek a technológiába. A nagy területet lefedő bázisállomások miatt akár egész városokat lehet úgy internettel ellátni, hogy nincs szükség hotspotról hotspotra való ugrálásra, mint a wifinél. Létezik egyébként szabvány "valódi" cellás (a mobiltelefon-hálózatokhoz hasonló) felépítésű vezetéknélküli hálózatokra is, az IEEE 802.20-as, de ez kompatibilis a wimaxszal.

#alt#

Magyarországon elsőként a Pantel kezdett wimax technológiát alkalmazó rádiós berendezések tesztelésébe, ezeket az eszközöket a Siemens szállította a cégnek. A távközlési cég szerint a wimax jelentős alternatívájává válhat a rézvezetékek használatán alapuló olcsó dsl hozzáférési technológiáknak. A Pantel, hasonlóan más európai szolgáltatókhoz, elsősorban a vezetékes internettel nehezen ellátható vidékekre koncentrál.