Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Minden tizedik felnőtt otthonról netezik

2003.11.25. 17:56
A magyar lakosság huszonkét százaléka internetezik legalább havonta egyszer, de háztartásoknak csupán tizenkét százaléka rendelkezik eléréssel, derült ki a World Internet Projekt felméréséből, melynek eredményeit kedden hozták nyilvánosságra az Információs Társadalom Szakmai Napok konferencián.
A magyar háztartások tizenkét százaléka rendelkezik interneteléréssel, ami a tavalyi nyolc százalékhoz képest jelentős növekedést jelez. A felmérés szerint az internetezők fele még mindig analóg modemmel, vezetékes telefonon keresztül csatlakozik a világhálóra, de a háztartások másik fele már valamilyen szélessávú technológiát használ. Az ADSL, az ISDN és a kábel előfizetések aránya nagyjából azonos, tizennégy-tizenöt százalék körüli.

A World Internet Projekt (WIP) felmérése szerint a magyar lakosság huszonöt százaléka szokott internetezni, de a havi rendszerességgel internetezők aránya csupán huszonkét százalék. A korábbi évekkel ellentétben a többség már nemcsak a munkahelyén vagy az iskolában, hanem otthon is internetezik. Ez utóbbiak aránya elérte a negyvenegy százalékot, ami teljes tizennégy éves vagy annál idősebb magyar lakosságnak több mint tíz százalékát jelenti.

Leveleznek, olvasnak

A magyar internetezők a leggyakrabban levelezésre, munkával és tanulással kapcsolatos információk felkeresésére, illetve ügyintézésre és szórakozásra használják a világhálót. Emellett gyakori tevékenység az online újságok olvasása, a termékekkel kapcsolatos információkeresés valamint a csevegés. A netezők tizenegy százaléka vásárol valamit az interneten heti vagy havi rendszerességgel, ami két százalékos növekedés a tavalyi értékhez képest.

A felmérés szerint még mindig sokan azért nem interneteznek, mert túlságosan drágának tartják az előfizetéseket, a kérdezettek tizenhét százaléka pedig a megfelelő tudás hiányára hivatkozott.

Egy jobb világ felé

A magyar felhasználók többsége (73 százalék) továbbra is úgy véli, hogy az internet és a többi új kommunikációs eszköz jobbá formálja a világot, és elenyésző (5 százalék) azoknak a köre, akik szerint mindez csak elrontja a világot. A vélekedés az eléréssel nem rendelkezők körében nem ennyire pozitív: ötvennégy százalékuk szerint az internet jobbá teszi a világot, huszonöt százalékuk szerint azonban mindez semmit sem változtat a helyzeten.

Az internetes tartalmakkal kapcsolatos véleményekben nem történt nagy változás tavaly óta: még ma is sokan úgy gondolják, hogy a világhálón túl sok olyan tartalom található, amely a gyermekek számára káros lehet. Ugyanakkor sokan egyetértenek abban, hogy az internet segítségével sok időt lehet megtakarítani, és a netezők általában elégedettek az elérhető információ mennyiségével.

Nem szakítja szét a családot

Az adatok szerint a világháló megjelenése nem bolygatja meg a családtagok életét: az otthoni eléréssel rendelkezők nyolcvanhat százaléka szerint a családtagok ugyanannyi időt töltenek el együtt az internet bekötése óta, mint azelőtt.

A szülők szerint az internetezés nincs nagy hatással gyermekeik iskolai érdemjegyeire, és fiatalok ugyanannyi időt töltenek el barátaikkal, mint korábban. A szülők ötvenhárom százaléka ugyanakkor valamilyen formában ellenőrzi a kiskorú gyermekük által letöltött oldalakat, és egyre többen használnak valamilyen szűrőprogramot.

Ismerkednek

Az adatok tanúsága szerint a netezők egyharmadának legalább egy olyan ismerőse van, akivel az interneten ismerkedett össze. Körülbelül ugyanennyien veszik fel a kapcsolatot hasonló foglalkozású emberekkel, a netezők 22-22 százaléka pedig a rokonaival is online kapcsolatot tart fenn.

A munkahelyi internetezés is nagyon népszerű, és bár a többség elsősorban a munkájával kapcsolatos levelezésre és böngészésre használja a világhálót, 56-58 százalékuk magáncélra is használja a céges hálózatot. A dolgozók talán azért engedhetnek meg maguknak ilyen lazaságot, mert a vélemények szerint a munkáltatók fele soha nem ellenőrzi a nethasználatot.