Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Botrány a Wirednél

2005.05.11. 10:00
Újraíródik egy több évtizedes sztori: a Washington Post, a New York Times, a Boston Globe és a Slate után most a Wired News is nyomoz saját tudósítója után, mert a cikkeiben megszólaltatott interjúalanyoktól származó idézetek ellenőrizhetetlennek bizonyultak. Az ügyben eljáró Adam Penenberg rutinos róka: egy újságírót évekkel ezelőtt már megbuktatott.

A harminchét éves New York-i Michelle Delio 2000 óta szabadúszik a Wired Newsnak, az egyik legtekintélyesebb hírportálnak. Az újságírónak az elmúlt öt évben 725, főként számítástechnikai és internetes tárgyú cikke jelent meg az online kiadványban Delio, korábban Finley néven. A Wired News szerkesztőiben viszont gyanú ébredt a riporter cikkeinek hitelességével kapcsolatban, és az ügyben indított magánnyomozás oda vezetett, hogy Delio riportjai elején a tegnapi bejelentés után ez áll a hírszájton: "A Wired News képtelen volt ellenőrizni azokat a forrásokat, amelyek a szerző több cikkében szerepelnek. Ha Ön rendelkezik bármilyen információval a cikkben szereplő forrásokról, kérjük, küldjön e-mailt a sourceinfo@wired.com címre."

Nem csak a Wired óvatoskodik, hiszen Delio máshová is írogatott. Az MIT Technology Review című kiadványa március végén vonta vissza Delio két cikkét az idézett források ellenőrizhetetlensége miatt - ezután kapott szagot a Wired -, április elején pedig az InfoWorld szerkesztett ki írásaiból négy idézetet, mert azokhoz nem tartozott néven nevezett megszólaló.

Behívták a buldogot

A Wired elismert szakértőhöz fordult: saját kolumnistáját, egyben a New York-i Egyetem tanárát, Adam Penenberget kérte fel az ügy kivizsgálására. Penenberg már korábban bizonyította újságíró-lebuktató képességeit, hiszen ő volt az, aki 1998-ban még a Forbes.com munkatársaként szívós nyomozómunkával fényt derített egyik kollégája, a New Republic-os Stephen Glass üzelmeire. Most a Wired munkatársai százhatvan olyan Delio-cikket gyűjtöttek össze és juttattak el Penenbergnek, amelyeknek hitelességéről nem voltak meggyőződve. A professzor két tanítványával nyomozni kezdett, és megállapította, hogy a Delio írásaiban idézett interjúalanyok közül sokan elérhetetlenek, vagy tagadják, hogy valaha is beszéltek volna a riporterrel.

Yanos Kovas és a hekkerek védőszentje

Szabadkézi újságírás
Az elmúlt évtizedben nem ez az első, nagy nyilvánosságot kapott eset, amelyben patinás amerikai lapok munkatársairól derült ki, hogy szabad kézzel bántak a tényekkel és az idézetekkel, hazudtak, szépítettek vagy hamisítottak tárgyszerűként eladott cikkeikben. Patricia Smith 1998-ban a Boston Globe-tól, Jay Forman 2001-ben a Slate-től, Jayson Blair 2003-ban a New York Timestól kényszerült távozni kitalált idézetek vagy teljesen saját gyártmányú sztorik miatt. A New Republic újságírója, Stephen Glass történetét két éve filmre is vitték Hollywoodban, Shattered Glass (A hazugsággyáros) címmel. Glasst 1998-ban ugyanaz a Penenberg buktatta le, aki most Delio ügyében is nyomozott. Az amerikai sajtó klasszikus hamisítósztorija huszonöt éves, és mára egyetemi tananyag az Egyesült Államokban. A Washington Post újságírója, Janet Cooke akkor Pulitzer-díjat kapott egy nyolcéves heroinfüggő kisfiúról szóló, szívhez szóló riportjáért, amit teljes egészében ő talált ki. A Post először kiállt az újságíró és a sztori mellett, de végül kénytelen volt visszaadni a díjat.
Egy a kémprogramokról szóló tavaly decemberi cikkében például Delio idézett egy Yanos Kovas nevű budapesti biztonsági szakértőt, akinek Penenberg nem tudott a nyomára akadni - talán nem véletlenül. A cikk másik megszólalójáról, az állítólag egyetemista Keith Caronról kiderült, hogy sem az ellenőrzéskor, sem a cikk születésekor nem szerepelt a New York-i Egyetem hallgatóinak névsorában. Egy korábbi, a hekkerek védőszentjéről írott cikkében Delio a következő idézetet tulajdonította Michael Amesse tiszteletesnek: "A komputerszakértők, akik számítógépekkel dolgoznak, Expeditust tartják védőszentjüknek. Nem tudom, miért mondják, hogy Expeditus a komputerezők patrónusa. A technológia és az internet szentje nem más, mint Szent Izidor."

Amikor viszont a nyomozó professzor egyik asszisztense felhívta a tiszteletest, ő azt állította, sohasem beszélt Delióval. "Azt a technológiával kapcsolatos idézetet, hát azt nem is tudhattam volna" - mondta a tiszteletes. "Nem is tudok ennyi mindent a technológiáról."

Kilét, hollét, lét

Penenberg hosszú jelentésben számolt be a nyomozás eredményeiről a Wirednek, amit a portál tegnap közzé is tett. Kiderült, hogy csak az ellenőrzött cikkekben legalább negyven olyan nyilatkozó szólalt meg, akinek kilétéről, hollétéről vagy általában a létéről nem lehet megbizonyosodni. A nyomozó többször is követelte Deliótól az idézett interjúalanyok e-mailcímét és telefonszámát, de ilyet az újságíró a legtöbb esetben nem tudott produkálni. A Wirednek írt e-mailben Delio azzal védekezett, hogy a kért kontaktok már nincsenek meg neki, egyébként pedig egyetlen cikke sem tartalmaz kitalált hírt. Annyi biztos, hogy az ellenőrizhetetlen forrásoktól származó idézetek nem csorbítanak a cikkek valósághűségén, csak színesítik azokat.

A Wired News bejelentette: tovább nyomoz az ügyben, várja a Deliónak nyilatkozók jelentkezését, és ezentúl minden szabadúszótól kontaktlistát követel a megnevezett források címével és telefonszámával együtt.