Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Digitális szemtanú

2001.08.21. 12:28
A prostitúcióra kényszerített fiatal nőktől a rabszolgasorban tartott afrikai gyémántbányászokig számos emberi jogi visszaélésre fényt derít a Peter Gabriel és a "Jogászok az Emberi Jogokért" csoport által alapított witness.org weboldal, amely videokamerákkal és videoszerkesztő eszközökkel segíti a visszaéléseket dokumentáló aktivisták tevékenységét szerte a világon.
A witness.org célja egyfelől a visszaélések dokumentálásához szükséges technikai háttér megteremtése helyi szinten, másfelől pedig az interneten a nagyvilág elé tárni az így rögzített történeteket. A nonprofit szervezet 50 ország 150 jogvédő csoportját látta el olcsó videotechnológiával, az eredményt pedig mostantól folyamatosan publikálják a weben. A felkavaró rövidfilmek 8-15 percesek, és bárki letöltheti őket a witness.org-ról.

Az egyik beszámoló egy mexikói elmegyógyintézetről szól, ahol embertelen körülmények között szenvednek a betegek, akiket gyakran meg is kötöznek az ápolók. Egy másik az orosz prostituáltak adásvételét leplezi le. Peter Gabriel, aki 1992-ben a szervezet alapítói között volt, a CNN-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a digitális technológia és az internet fontos eszközök az emberi jogi mozgalmak kezében: az említett mexikói elmegyógyintézetben például javultak a körülmények a leleplezés után. A technológia segítségével korábban eldugott helyeken sem maradhatnak titokban a jogsértések.