Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Drót nélküli internet Írisztől

2000.12.01. 14:15
A WaveNet szolgáltatás előfizetői napokon belül olcsó és bérelt vonal minőségű internet eléréshez juthatnak az Írisz mikrohullámú rendszerén.
Az 1996-ban alakult, internetes multimédia megoldásokra szakosodott Írisz december elsején WaveNet néven olyan internetes szolgáltatást indított, amellyel vélhetően kemény konkurenciát támasztanak a vállalkozásokat ellátó telefonos és kábeles bérelt vonalak szolgáltatóinak.

Így néz ki egy antenna
A WaveNet technológiai alapja a Lucent által idén bevezetett mikrohullámú berendezéseken alapul. A gyakorlatban egy bázisállomás (központi antenna) felé irányított helyben felszerelt antennát, és egy beltéri egységet jelent. A 2,4 GHz-en folyó adatforgalom, 64, 128 illetve 256 kbit/s sávszélességet képes biztosítani. Az internet szolgáltatás az Antenna Hungária Írisz által tervezett és fenntartott, kevéssé terhelt gerinchálózatán folyik, a mikrohullámú internet így letöltési sebesség terén is rákapaszkodik a nagyszolgáltatók nyakára.

A mikrohullámú rendszer kiszolgálását jelenleg egy bázisközpont látja el, a cég telephelyén a Citadellában, de a jövőben további antennák épülnek majd a szolgáltatás biztonságának fokozása érdekében.

Az Írisz elsősorban a kis- és középvállalatokat szeretné megcélozni a WaveNettel. A szolgáltatást olcsóbbá teszi, hogy az igénybevételéhez szükséges berendezéseket a cégtől bérlik, és szintén nagy vonzerő lehet, hogy míg egy bérelt vonal telepítése általában egy vagy több hónapba telik, egy WaveNet pont kiépítésére legfeljebb két napot kell várni.

Irány vidék

A Citadellán elhelyezett központi antenna egész Budapest ellátására alkalmas ugyan, de a fővárost már teljesen behálózták a kábelek, majdnem mindenhová bekötötték a bérelt vonalakat, ahova kellett (ld. Továbbá keretes anyagunkat). Az Írisz ezért januártól az infrastruktúrában kevésbé tobzódó vidéki szolgáltatók részére is felajánlja a mikrohullámú technológiát.

Ők a cég pénzügyi támogatása mellett építhetik ki a helyi rendszereket, majd az Írisz tulajdonosa, az Euroweb-Pantel csoport gerinchálózatát vehetik igénybe.

Törő Csaba, az Euroweb vezérigazgatója elmondta, hogy a Közép-Európa több országában szolgáltató vállalatnak kedvező tapasztalatai vannak a mikrohullámú profi internet-szolgáltatással. A Szlovákiában nemrég indult szolgáltatást több mint háromszáz kis- és középvállalkozás veszi igénybe.

Az Írisz emellett elindította WaveFlex szolgáltatását is, amely a mikrohullámú technológia és a cég hagyományos kivonulásos internetes közvetítéseinek ötvözése.

Bérelt vonali piac
Sáv-
szélesség
Forgalmi korlátBelépési díjHavidíj
Euroweb64 kbpsnincs40,000 Ft100,000 Ft
Externet64 kbpsnincsn.a.60,000 Ft
Interware 64 kbpsnincsnincs95,000 Ft
MatávNet64 kbpsnincs20,000 Ft88,000 Ft
Telnet64 kbps400 MB felett 60,
40, illetve 30 Ft/MB
30,000 Ft 30,000 Ft

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!