József, Bánk
-6 °C
0 °C

Élettelen a Windows Live

2006.03.08. 14:30
Tele van hasznos újdonságokkal a Microsoft által szerdán bemutatott Windows Live Search webkereső bétája, de igen lomha és nehezen kezelhető. Eljött az ideje, hogy a weboldalakon is feltüntessék a megtekintéshez ajánlott hardverkonfigurációt?

A Microsoft március elején jelentette be, hogy hat hónap alatt relevánsabb lesz az amerikai piacon, mint legfőbb riválisa, a Google. Az elemzőket teljesen vártlanul érte, hogy az online keresők piacán háttérbe szorult Microsoft hirtelen támadásba lendült, és a többség valamiért rögtön arra gondolt, hogy a Microsoft bizonyára a webkeresők piacán is a szoftveriparban elért dominanciáját kihasználva kezd agresszív terjeszkedésbe, azaz meglévő szoftvereibe integrálja a keresőjét. Alig egy héttel a bejelentés után meg is jelent a Microsoft online új generációs szolgáltatásainak központján egy új webkereső, a Windows Live Search, valamint egy Internet Explorerhez letölthető eszköztár, a Windows Live Toolbar.

Nemkereső


Kattintson a képre!
Nem várt akadályokon átbukdácsolva kezdhettük csak el a most bemutatott szolgáltatások tesztjét, a Live Search ugyanis semmit sem talált arról, hogy a hozzá tartozó eszköztárat hol lehet letölteni. Teljesen olyan érzésem volt, hogy a Microsoft szándékosan rejtette el a kiegészítőt, először ugyanis az ideas.live.com oldalra kellett navigálnom, ahol a Windows Live Favorites menüpont mögött rejtőzött a telepítő. Persze semmi sem utalt arra, hogy ez az általam keresett új eszköztár.

A Google befektetőinek egyelőre nem kell rettegniük attól, hogy a Microsoft lenyomja őket, a Windows Live mostani állapota alapján nehéz elképzelni, hogy fél éven belül ez lesz a legjobb webkereső. Az első súlyos hibát akkor fedeztem föl, amikor Britney Spears nevére egyetlen fotót sem dobott elő a Live Search. Elkezdtem gyanakodni, mivel a külföldi beszámolók szerint a szolgáltatásnak működnie kéne, és search.live.com helyett a live.com címről is elindítottam ugyanazt a keresést. Csodák csodája, 47 ezer kép került elő a kibertér rejtett bugyraiból.

Túldizájnolták?

Bár roppant modern a Live Search kinézete, a felületén megjelenő modulokat néhány laza kattintással és húzással lehet áthelyezni, használata kínszenvedés. Lomha, lassú, olyan érzésem volt, mintha hirtelen elfogyott volna a processzorerő, noha a vacak kis keresőn kívül semmi sem futott a böngészőben. Mivel a találatok listája nincs oldalakra törve, a sima webtalálatok és a képek egy lapon jelennek még, és a listán lefelé görgetve folyamatosan tölt a böngésző, terheli a gépet. Kezelőfelületén van néhány érdekes újítás, például a képeknél egy csúszkával lehet megváltoztatni az indexképek méretét, a webkeresésnél meg a találatokhoz tartozó extra információkat lehet eltüntetni, hogy csak a csupasz link és az oldal címe maradjon ott, ami nem tudom miért jó.

A keresési eredményeket, rss-hírcsatornákat és más fontos linkeket mind el lehet menteni a Live.com portálon, amely a Kedvencek mappa kibővített online megfelelője. Ebben a legérdekesebb új megoldás az úgynevezett makrók használata. A makrók segítségével lehet összetett kereséseket lementeni és megosztani másokkal, például készíthető olyan makró, amely adott weboldalakon mindig előkeresi a celebritásokról szóló híreket. Ez már majdnem olyan, mint amikor tagek alapján keresünk blogbejegyzéseket.

A Windows Live Toolbar számos olyan újítást tartalmaz, például van benne adatlopók elleni védelem, blokkolja az előugró ablakokat, érzékeli és lementi az rss-hírcsatornákat és böngészőlapokkal egészíti ki az Internet Explorert, azaz egy ablakon belül több weblapot lehet megnyitni, mint a Firefoxban.