Klaudia
-3 °C
3 °C

Az USA marad a net ura

2005.11.18. 10:15
Nem mond le vezető szerepéről az Egyesült Államok, így a fejlődő országok tiltakozása ellenére továbbra is a kaliforniai székhelyű ICANN felügyeli a doménnevek kiosztását. Az elmaradott országok a jövőre felálló, konkrét jogkörrel nem felruházott Internet Governance Forumon sírhatnak, ha valami bántja őket.

Bár az ENSZ jövőre felállít egy internetügyi szervezetet, az Internet Governance Forumot, minden marad a régiben: a fejlődő országok tiltakozása ellenére az Egyesült Államok marad az internet ura, dőlt el szerdán az internetügyi csúcstalálkozón Tuniszban. A WSIS (World Summit on the Information Society, csúcsértekezlet az információs társadalomról) az ENSZ kezdeményezésére jött létre a tunéziai fővárosban, miután több digitális szakadéktól szabdalt ország, köztük Kína, Kuba és Dél-Afrika sérelmezte, hogy internetes kérdésekben Amerika dominál, és a többi országnak kevés beleszólása van a médium működését érintő ügyekbe.

Sok hűhó...

A kérdésről dönteni hivatott csúcstalálkozón a világ 147 országának küldöttei azonban végül nem fosztották meg az amerikai székhelyű, bár nemzetközi szervezetként nyilvántartott ICANN-t attól a jogától, hogy felügyelje a doménnevek kiosztását, és nem jött létre új, valódi hatalommal felruházott szervezet sem. Az Egyesült Államok képviselője, David Gross mindenesetre aláírt egy dokumentumot, amelyben a Bush-kormányzat is rábólint egy nemzetközi testület, az Internet Governance Forum létrejöttére. Az IGF 2006-ban áll majd föl, és összes funkciója annyi lesz, hogy vitákat bonyolít az új médiummal kapcsolatos kérdésekben.

A WSIS-en több fejlődő ország vezetője hangoztatta, hogy az Egyesült Államok túl sok hatalommal bír: Mozambik miniszterelnöke, Luisa Diogo szerint az az igazságos és legitim, ha minden népnek van beleszólása a médiumot érintő kérdésekbe, a zimbabwei elnök, Robert Mugabe pedig kijelentette, hogy az USA és szövetségesei - így Nagy-Britannia - ragaszkodnak ahhoz, hogy a világ rendőreiként felügyeljék az internet irányítását, ezen pedig változtatni kell.

...semmiért

Tuniszban azonban nem változott semmi: az Egyesült Államok már korábban is kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani szimbolikus vezető szerepéről, amelyet a Bush-kormányzat az Internet stabilitásának garanciájaként fog fel, és történelmi okokkal, illetve gyakorlati érvekkel támaszt alá: az internetet az USA-ban "találták fel", az ICANN Kaliforniában székel, és ott is marad. A WSIS azt mindenesetre eldöntötte, hogy a 2003-as genfi és az idei tuniszi találkozó után jövőre ismét összeül, várhatóan Görögországban.