Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Second Life-ot csinálna az egész internetből az ExitReality

2008.09.22. 08:05
A mai, beágyazott videókkal és flash-animációkkal súlyosbított, izgő-mozgó, zenélő internet már alig emlékeztet az eredeti, puritán szövegből és linkekből álló formára, de időről időre felbukkannak olyan kezdeményezések, amik tovább reformálnák ezt a képet.

A cél a háromdimenziós net, ahol avatárok képében mászkálnak, és kommunikálnak egymással a felhasználók, mint a Second Life-ban, vagy az online szerepkátékokban - csak még egy lépéssel közelebb a William Gibson regényeiből, vagy a Mátrixból ismert virtuális valósághoz. Sokan próbálkoztak már ilyesmivel, láttunk magyar versenyzőt, az online játékok világából érkezett próbálkozót, de még maga a Google is nekiveselkedett pár hónapja valami hasonlónak, kevés sikerrel.

A legújabb próbálkozó az ausztrál ExitReality, és nem kevesebbet ígérnek, mint hogy a böngészőbe beépülő programjukkal 3D-ssé változtatják az egész internetet. Ha az alapötlet életképessége megkérdőjelezhető is (elvégre ki akar 3D-ben bolyongani linkek és képek között a weboldalakon, ha 2D-ben sokkal hatékonyabb a navigáció), a felhozott példák egész izgalmasak. A videómegosztókat például moziteremként jeleníti meg az ExitReality, ahol a mozivásznon fut a videó, a nézőtéren meg azok az avatárok üldögélnek, akiknek a gazdái éppen ezt a videót nézik. Egy közösségi oldalon a profiloldalunk egy szoba, a falakon a fotóinkkal, ajtókkal az ismerősnek jelölt felhasználók szobáiba. Plusz van egy beépített csevegőprogram is az egész tetején, amivel az ismerőseinkkel, vagy az éppen velünk egy oldalon tartózkodókkal beszélgethetünk.

A Facebook palotájának erkélyén találkoztunk először egy másik júzerrel, viszont útközben elveszett az avatárunkról a textúra

És ezzel a pár jó ötlettel véget is ér az ExitReality pozitívumainak sora. A 3D-s megjelenítés szörnyen lelassítja a böngészőt (több perc egy oldal betöltése), az avatárunk bénán mozog, nehézkes az irányítása, és ha egy oldalra nem húzható rá az említett két sablon (vagy nem épített magának saját 3D-s ExitReality-verziót, amiből talán tucatnyi létezik egyelőre), átláthatatlan ronda dzsungel lesz a 3D-s weboldal. Szürke falak között nagy kivetítőkön olvashatatlan szövegek, útjelzőtáblák erdeje a linkekkel, a plafonon a villódzó bannerek; teljesen használhatatlan. Persze, béta, ahogy ma a web 99 százaléka béta, de ez még annak is közel értékelhetetlen.

Ez lenne a Wikipedia. Átláthatónak semmiképpen nem neveznénk.

Potenciál mindenesetre van a dologban, ha nem lenne ilyen keservesen lassú, a videómegosztós megoldás egészen érdekes lenne, és jópofa az eddig elkészült néhány nem-sablon ExitReality oldal is, mint a Carls Jr. Virtuális gyorsétterme, vagy maga a készítő ExitReality Plazája. A cég abban bízik, hogy egyre több weboldalnak készül el a 3D-s verziója, ahol aztán ők tudnak hirdetéseket szolgáltatni a már meglevők mellé.

A TechCrunch interjúja a fejlesztőkkel, amiben megmutatják, milyennek képzelik a 3D-s internetet

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!