Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összefogott a Google és a Yahoo

2008.03.26. 12:32
A Yahoo bejelentette, hogy beszáll a Google tavaly ősszel elindított nonprofit webkettes kezdeményezésébe, az OpenSocial alapítványba.

A rendszer egységes programozói felületet ad a csapathoz csatlakozott minden szolgáltatás alá, tehát bármilyen alkalmazás, amit az OpenSocial szabványok szerint írnak, automatikusan működni fog az összes többi csatlakozott weboldal alatt is.

A közösségi oldalak legutóbbi nagy forradalmát éppen az indította el, hogy a Facebook megnyitotta a programozói felületét a felhasználók előtt (és ők rögtön el is kezdték termelni a kisebb-nagyobb programokat a közösségi oldalon) - könnyen lehet a következő nagy dobás az, hogy az hogy egy program nemcsak az adott webkettes szolgáltatás alatt működik, hanem száz másikon is.

Az OpenSocial kezdeményezéshez a Google saját közösségi hálózata, az Orkut mellett a LinkedIn, a Hi5 és a Friendster csatlakozott, később beszállt a három legnagyobb amerikai oldal közül kettő, a Bebo és a MySpace is. A Yahoo mostani csatlakozásával már csak a Facebook maradt ki a rendszerből a fontosabb játékosok közül - így egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az egész OpenSocial valójában a második legtöbb felhasználóval, de a legnagyobb reklámbevétellel rendelkező (év vitán felül legtrendibb) oldal legyőzéséről szól.

A HTML-en és JavaScripten alapuló rendszer fejlesztése jelenleg a korai bétaverziónál tart.