Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Összefogott a Google és a Yahoo

2008.03.26. 12:32
A Yahoo bejelentette, hogy beszáll a Google tavaly ősszel elindított nonprofit webkettes kezdeményezésébe, az OpenSocial alapítványba.

A rendszer egységes programozói felületet ad a csapathoz csatlakozott minden szolgáltatás alá, tehát bármilyen alkalmazás, amit az OpenSocial szabványok szerint írnak, automatikusan működni fog az összes többi csatlakozott weboldal alatt is.

A közösségi oldalak legutóbbi nagy forradalmát éppen az indította el, hogy a Facebook megnyitotta a programozói felületét a felhasználók előtt (és ők rögtön el is kezdték termelni a kisebb-nagyobb programokat a közösségi oldalon) - könnyen lehet a következő nagy dobás az, hogy az hogy egy program nemcsak az adott webkettes szolgáltatás alatt működik, hanem száz másikon is.

Az OpenSocial kezdeményezéshez a Google saját közösségi hálózata, az Orkut mellett a LinkedIn, a Hi5 és a Friendster csatlakozott, később beszállt a három legnagyobb amerikai oldal közül kettő, a Bebo és a MySpace is. A Yahoo mostani csatlakozásával már csak a Facebook maradt ki a rendszerből a fontosabb játékosok közül - így egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az egész OpenSocial valójában a második legtöbb felhasználóval, de a legnagyobb reklámbevétellel rendelkező (év vitán felül legtrendibb) oldal legyőzéséről szól.

A HTML-en és JavaScripten alapuló rendszer fejlesztése jelenleg a korai bétaverziónál tart.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!