Edina
-12 °C
-3 °C

Pornólázadás a neten

2001.05.17. 17:23
Amerika pornóellenes kurzusát úgy tűnik, a portálok szexfórumainak és csevegőhelyeinek felhasználói sínylik meg a legjobban. Az eredmény: petíció a Yahoo!-nak, és pánik Bianka rendetlen kérójában.
A leglátogatottabb internetes portál, a Yahoo! az idei tavaszt a jogi frontvonalakról való visszavonulással töltötte. Lelökték a neonáci aukciókat, és az Amerikai Családok Szövetsége (AFA) követelésére április 13-án egyik napról a másikra megszüntették a felnőtt (adult) fórumokat.

A Yahoo! a fent vázolt szimpla lépésével közösségi szekciójának leglátogatottabb oldalai közül mintegy százezerből zárta ki a felhasználókat. Jackson Holtz, a portál szóvivője a New York Timesnak elmondta: a felnőtt oldalak nem semmisültek meg, csak a nyilvánosságtól távol várakoznak, amíg a vállalat vezetése döntésre jut, hogy miként lehetne azokat újra üzemeltetni úgy, hogy a családoknak is jó legyen.

Pánikreakciók
Nem számítottak rá
A felhasználókat mindez nem hatotta meg: kedvenc internetes oldalaiktól és ismerőseiktől elzárva szervezkedni kezdtek. Volt, aki az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló első bekezdésének megsértésével vádolta a Yahoo!-t, amiért hátrányosan megkülönböztetve lesújtotta a felnőttek fórumaira, szemben az ugyanott működő trockista vagy porcelánállat-gyűjtő klubokkal.

A csalódott felhasználók külön oldalt indítottak, ahol aláírásokat gyűjtenek egy Yahoo!-nak szánt petícióra. A portálon ugyanerre a célra létrehozott fórumon tízezren vitatkoznak arról, hogy megtehette-e a portál azt, amit tett.

Mindenki vegyen vissza!

A Yahoo! pornóirtása nem egy elszigetelt jelenség volt. A Bianca's Smut Schacken (Bianka Rendetlen Kérója) például egy kisebb DoS-támadással ért fel a felhasználók pánikreakciója.

Az 1994-óta működő Bianca's a pornóoldalak között veteránnak számít, és ennek megfelelően egy stabil közönséggel rendelkezik. A szájtot tavalyelőtt vásárolta meg az intellektuális erotikus portál archetípusa, a népszerű Nerve.com. Idén áprilisban a Bianca's menedzsmentje közölte, hogy az anyacég le kívánja állítani a sávszélességet gazdaságtalan módon terhelő oldalt.

Bár hivatalos közleményt a leállással kapcsolatos részletekről, senki sem adott ki, a Bianca's fórumainak regisztrált felhasználói között napokon keresztül tartó hisztéria alakult ki, amelyben mindenki egymást próbálta fegyelmezni a sávszélesség kíméletesebb felhasználása érdekében - hogy az oldal fennmaradhasson.

A lázas szervezkedés példátlan módon lefoglalta a sávszélességet. A probléma talán nem is ez volt, hiszen az oldal azóta is háborítatlanul működik.