Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Automata cenzúra a YouTube-on

2007.04.19. 14:30
A Google automatikus szűrővel tartaná távol a YouTube videomegosztótól a szerzői jog által védett tartalmakat. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a Viacomnak ahhoz, hogy elálljon az egymilliárd dolláros pertől.

A Viacom médiaóriás (többek között a Paramount filmstúdió, az MTV és a Dreamworks tulajdonosa) néhány hete egymilliárd dolláros szerzői jogi perrel fenyegette meg a YouTube-ot, illetve annak gazdáját, a Google-t, a videómegosztón elérhető több százezer videoklip miatt. Az ominózus videókat azóta eltávolították a YouTube-ról, de a Viacom illetékeseit ez nem elégítette ki - sőt, állításuk szerint ezzel ugrásszerűen megnőtt a saját weboldalaikon a videók nézettsége, ami alátámasztja a követelés jogosságát.

Per helyett önszűrés

"Viacom? Vagy közös üzletet indítasz velük, vagy beperelnek... mi az első megoldást szerettük volna, de úgy tűnik, a második történik meg" - nyilatkozta Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója. Bár egy ilyen per kimenetele erősen kérdéses lenne, a Google most újabb engedményt tesz, és bemutatja a Claim Your Content nevű szűrőrendszert, ami automatikusan letilt minden olyan videót az oldalról, ami copyright-problémákba ütközik (hogy milyen elv alapján állapítja meg a szűrő, mi esik ebbe a kategóriába, egyelőre nem ismert, ahogy az sem, mikor kezdi a munkát a rendszer). "Amint beindítjuk ezt a szolgáltatást, minden további szerzői jogi vita értelmét veszíti" - fogalmaznak a Google illetékesei, akik már a tavaly őszi felvásárlás óta hangoztatják, hogy kalózok paradicsoma helyett jogtiszta videók tárházaként képzelik el a YouTube-ot. Ha a szűrő elkezdi a működést, kiderül, vajon a felhasználók is így gondolják-e.

Viacom-alternatívák

Úgy tűnik, a Viacomnak csak a YouTube-bal van problémája, magával az online videómegosztással nincs. Egyedül a piacvezető szolgáltatót fenyegette meg perrel (azt is csak azután, hogy a Google 1,6 milliárdot fizetett érte, tehát nyilvánvalóvá vált, hogy van mit kiperelni belőlük), a konkurensekkel inkább együttműködik. Nemrég a Jooston (a Skype és a Kazaa fejlesztőinek új videómegosztója) tették elérhetővé a YouTube-ról letiltott videókat, most pedig azt jelentették be, hogy az Xbox360 játékkonzol Live! szolgáltatásán teszik letölthetővé a Comedy Central tévécsatora legnépszerűbb műsorait, a South Parkot, illetve a magyarországi hidak neveiért versengő két talkshow-t, a Colbert Reportot és a Daily Show-t.