Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Győr lenyomja az internetet

2006.09.17. 10:56
Győr belvárosában a drótnélküli internet Győrről szól. A helyi weblapon kívül mást ugyanis nem lehet látogatni, de azt legalább ingyen. A technológia nem is erre való, de a rendszer már szolgálja a rendőrséget, és alig várja az intelligens buszokat.

A Baross utcán ücsörgök, Győr belvárosában, ölömben egy laptop. Internetezgetek. Felkapcsolódtam a város ingyenes wifihálózatára, és épp a magánerdők erdőfelügyeleti beosztásáról olvasok. Aki ingyenwifit akar, az vessen magára.

A paca alatt


Klikk a galériára!
A helyi önkormányzat az Int-air.net vezetéknélküli szolgáltatóval, a Ciscóval meg az Intellel együttműködve több mint két éve építette ki a digitális város első bástyáját. A városházán kapott térkép szerint a 11 megabites drótnélküli kapcsolat elérhető a belváros jelentős részén, itt, a sétálóutcában is. Nézegetem a térképet, narancssárga foltok jelölik a hotspotokat, az egyik pont a Duna közepén van, ami azért jó, mert vannak, akik kajakozás közben szeretnek internetezni. Valójában biztos az aranyparti strandnak szól a hálózat, de a folt hetven százaléka akkor is folyó felett van.

Ennél nagyobb baj, hogy a gyor.hu-t leszámítva egyik weboldal sem elérhető. Másfél évvel ezelőtt még nem volt korlátozás, aztán annyian csatlakoztak a hálózatra, hogy pillanatok alatt túl is terhelték azt. Notórius letöltők kúsztak elő a mellékutcákból, a városvezetés meg a katasztrófa bekövetkezte előtt letiltotta az összes weboldalt, és maradt a gyor.hu. Azt meg úgysem nézi senki, úgyhogy nem lesz baj a sávszélességgel.

Azóta fellendült a városban a wardrivingolás. Kiderült, hogy Győrnek saját wifi-szubkultúrája van, moddolt térképpel, amin fel van tüntetve, hogy hol vannak nyitott hotspotok. Ezek otthoni hálózatok, amiket a gyanútlan júzerek elfelejtettek titkosítani. Nekik fogalmuk sincs arról, hogy mindenféle gyanús alakok ólálkodnak a lakásuk körül, hónuk alatt laptoppal, amit nem félnek használni. Állítólag ezen a térképen még azt is jelölik, hogy egy-egy szoftver, album, vagy film melyik védtelen számítógépen található meg. A Rózsaszín párduc kell? Akkor menj el a Teleki és az Árpád út sarkára, aztán másold át!

Elismerés nélkül

Negyed óra alatt megunom a város hivatalos honlapját, biztos, mert dolgozni jöttem, nem nyaralni. A városházán ugyanis azt mondták, hogy az oldal turistáknak kimondottan hasznos. Megismerhetik a helyi nevezetességeket, a hoteleket, éttermeket, ami egyébként igaz, tényleg jó kis gyűjtemény van az oldalon. A turisták meg onnan tudhatják, hogy a városban drótnélküli kapcsolat van, hogy megkérdezik az információs irodákban.

Kezitcsókolom, van ingyen wifi?


Klikk a galériára
Felkeresek egy irodát, kérdezek, de csak vonogatják a vállukat. Wimi? Aztán ketten is a segítségemre sietnek, de kiábrándítanak: most egyáltalán nincs internet. Kilépek a sétálóutca elején felállított üvegkalitkából, kinyitom a laptopot, még mindig ott mosolyog a gyor.hu. Hát már a helyiek sem vesznek weblapszámba?

Megpróbálom kideríteni, mennyit tudnak a győriek arról, hogy digitális városban élnek. Nagyjából harminc embert kérdezek meg, de a wifiről legfeljebb az otthoni zenelejátszó jut az eszükbe. Amikor elmagyarázom, hogy itt, a sétálóutcán minden másodpercben darabokra szakít minket 11 millió bit, már többen felkapják a fejüket, de aztán szemérmesen bevallják, hogy sosem vetemednének utcai internetezésre.

Persze ez nem is baj. Nem ez a cél. Az ingyenes wifi csak hab a tortán, derül ki aztán a városháza neobarokk stílusú épületében. A cél valójában a digitális város megteremtése, nem pedig az, hogy az emberek fizetés nélkül böngésszenek. De akkor mi a fenét jelent az, hogy digitális város?

Biztonságban

Például azt, hogy a rendőrség térfigyelő kamerái wifi-hálózatot használnak, ezen keresztül továbbítják a képet a belvárosi központba. Az őrs pont úgy néz ki, mint amilyen a Saint Tropez-i csendőrnek volt, ráadásul egy főtörzs fogad minket, István bácsi, aki több mint három évtizedig volt rendőr. A rendszerváltás óta nyugdíjban van, de még mindig rendőr.

Szűk kis teremben nézzük a kamerák nagyjából másodpercenként frissülő képét. Rákérdezek, kiderül, hogy már segítettek megakadályozni bűntényt. A vidéki buszpályaudvar parkolójában akart két srác feltörni egy autót. A központban látták a próbálkozást, a rendőrök nagy erőkkel kisiettek a helyszínre, de a wannabe tolvajok a szirénázást hallva elmenekültek. Dobbal nem lehet verebet fogni, mondja István főtörzs, ami hihetőnek tűnik.

Ez csak az egyik újítás, amit a tervek szerint még rengeteg követ. Lesznek például intelligens buszok, gps-es helymeghatározóval, telemetriával, saját wifi-kapcsolattal. Ha minden jól megy, 2007-ben megjelennek az első csúcstechnikás járgányok, amik folyamatosan közlik majd a központtal, hogy merre járnak, ahogy azt is, hogy mennyi üres hely van rajtuk. A megállóban várakozó utasok egyszerűen leolvashatják majd, hogy meddig kell még várniuk a buszra, vagy hogy érdemes-e egyáltalán: ha tele van a jármű, talán jobb gyalog elindulni. Ha mégis várnak és felszállnak, gyors utazásra számíthatnak. A közlekedési lámpák érzékelik majd, hogy busz közelít, és automatikusan átváltanak zöldre. Pozitív diszkrimináció.

Lesznek utcán elhelyezett érintőképernyős terminálok is, a próbadarab már üzemel a termálfürdőben. Sajnos a város honlapját még nem optimalizálták ezekre a kioszkokra, például csak úgy lehet görgetni, ha a körmünket befeszítjük a jobb sarokba. Ráadásul komoly kockázatot rejt a felelőtlen kattintgatás is: ha olyan linkre bökünk, ami levezet az oldalról, szokás szerint letilt a rendszer, bejön a 404, onnan meg már billentyűzet hiányában sose jövünk vissza. Szerencsére ez még csak tesztüzem, ami pont az ilyen problémák felismerésére szolgál, egy szakember pillanatok alatt kibontja a gépet, és gyorsan visszanavigál minket az oldalak alfájára és ómegájára.

Úton

Mindenesetre a dunántúli város az országban egyedüliként rálépett arra az útra, amiről a nyugati metropoliszok próbálnak nem leesni. A rendszer még messze nincs kész, de ezt nem is állította senki: a tesztüzem folyik, és ez még így lesz évekig. Az évtized végére azonban a győri polgár nem vár többé feleslegesen a buszra. Ha dugó lesz valamelyik útvonalon, a rendszer automatikusan másik irányba tereli. Nem kell többé bemennie a hivatalokba, ha el akar intézni valamit, és nagyobb biztonságban lesz az autója is.

A drótnélküli hálózat Győrben nem internet, hanem közmű. Egy kommunikációs csatorna, ami segíti a hivatalok működését, a közlekedésszervezést, a bűnüldözést, vagy a tájékoztatást. Ez a torta, amin, ugye, az ingyenes wifi a hab. Akkor biztos a gyor.hu az emulgeálószer.

Járok egy utolsót a sétálóutcában. Szinte érzem, ahogy a testemet darabokra szakítják a helyi hírek. A koponyámon Balogh József polgármester köszöntése száguld át, a kulcscsontom köré az üvegzseb-program fonódik, a hasnyálmirigyem arról értesül, hogy Győrben járt a német nagykövet, a gyomromban érzem a rendezési tervet. Felnyitom a mobiltelefonomat, elindítom az Opera minit, és megnézem, mit ír az internet.