Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Győr lenyomja az internetet

2006.09.17. 10:56
Győr belvárosában a drótnélküli internet Győrről szól. A helyi weblapon kívül mást ugyanis nem lehet látogatni, de azt legalább ingyen. A technológia nem is erre való, de a rendszer már szolgálja a rendőrséget, és alig várja az intelligens buszokat.

A Baross utcán ücsörgök, Győr belvárosában, ölömben egy laptop. Internetezgetek. Felkapcsolódtam a város ingyenes wifihálózatára, és épp a magánerdők erdőfelügyeleti beosztásáról olvasok. Aki ingyenwifit akar, az vessen magára.

A paca alatt


Klikk a galériára!
A helyi önkormányzat az Int-air.net vezetéknélküli szolgáltatóval, a Ciscóval meg az Intellel együttműködve több mint két éve építette ki a digitális város első bástyáját. A városházán kapott térkép szerint a 11 megabites drótnélküli kapcsolat elérhető a belváros jelentős részén, itt, a sétálóutcában is. Nézegetem a térképet, narancssárga foltok jelölik a hotspotokat, az egyik pont a Duna közepén van, ami azért jó, mert vannak, akik kajakozás közben szeretnek internetezni. Valójában biztos az aranyparti strandnak szól a hálózat, de a folt hetven százaléka akkor is folyó felett van.

Ennél nagyobb baj, hogy a gyor.hu-t leszámítva egyik weboldal sem elérhető. Másfél évvel ezelőtt még nem volt korlátozás, aztán annyian csatlakoztak a hálózatra, hogy pillanatok alatt túl is terhelték azt. Notórius letöltők kúsztak elő a mellékutcákból, a városvezetés meg a katasztrófa bekövetkezte előtt letiltotta az összes weboldalt, és maradt a gyor.hu. Azt meg úgysem nézi senki, úgyhogy nem lesz baj a sávszélességgel.

Azóta fellendült a városban a wardrivingolás. Kiderült, hogy Győrnek saját wifi-szubkultúrája van, moddolt térképpel, amin fel van tüntetve, hogy hol vannak nyitott hotspotok. Ezek otthoni hálózatok, amiket a gyanútlan júzerek elfelejtettek titkosítani. Nekik fogalmuk sincs arról, hogy mindenféle gyanús alakok ólálkodnak a lakásuk körül, hónuk alatt laptoppal, amit nem félnek használni. Állítólag ezen a térképen még azt is jelölik, hogy egy-egy szoftver, album, vagy film melyik védtelen számítógépen található meg. A Rózsaszín párduc kell? Akkor menj el a Teleki és az Árpád út sarkára, aztán másold át!

Elismerés nélkül

Negyed óra alatt megunom a város hivatalos honlapját, biztos, mert dolgozni jöttem, nem nyaralni. A városházán ugyanis azt mondták, hogy az oldal turistáknak kimondottan hasznos. Megismerhetik a helyi nevezetességeket, a hoteleket, éttermeket, ami egyébként igaz, tényleg jó kis gyűjtemény van az oldalon. A turisták meg onnan tudhatják, hogy a városban drótnélküli kapcsolat van, hogy megkérdezik az információs irodákban.

Kezitcsókolom, van ingyen wifi?


Klikk a galériára
Felkeresek egy irodát, kérdezek, de csak vonogatják a vállukat. Wimi? Aztán ketten is a segítségemre sietnek, de kiábrándítanak: most egyáltalán nincs internet. Kilépek a sétálóutca elején felállított üvegkalitkából, kinyitom a laptopot, még mindig ott mosolyog a gyor.hu. Hát már a helyiek sem vesznek weblapszámba?

Megpróbálom kideríteni, mennyit tudnak a győriek arról, hogy digitális városban élnek. Nagyjából harminc embert kérdezek meg, de a wifiről legfeljebb az otthoni zenelejátszó jut az eszükbe. Amikor elmagyarázom, hogy itt, a sétálóutcán minden másodpercben darabokra szakít minket 11 millió bit, már többen felkapják a fejüket, de aztán szemérmesen bevallják, hogy sosem vetemednének utcai internetezésre.

Persze ez nem is baj. Nem ez a cél. Az ingyenes wifi csak hab a tortán, derül ki aztán a városháza neobarokk stílusú épületében. A cél valójában a digitális város megteremtése, nem pedig az, hogy az emberek fizetés nélkül böngésszenek. De akkor mi a fenét jelent az, hogy digitális város?

Biztonságban

Például azt, hogy a rendőrség térfigyelő kamerái wifi-hálózatot használnak, ezen keresztül továbbítják a képet a belvárosi központba. Az őrs pont úgy néz ki, mint amilyen a Saint Tropez-i csendőrnek volt, ráadásul egy főtörzs fogad minket, István bácsi, aki több mint három évtizedig volt rendőr. A rendszerváltás óta nyugdíjban van, de még mindig rendőr.

Szűk kis teremben nézzük a kamerák nagyjából másodpercenként frissülő képét. Rákérdezek, kiderül, hogy már segítettek megakadályozni bűntényt. A vidéki buszpályaudvar parkolójában akart két srác feltörni egy autót. A központban látták a próbálkozást, a rendőrök nagy erőkkel kisiettek a helyszínre, de a wannabe tolvajok a szirénázást hallva elmenekültek. Dobbal nem lehet verebet fogni, mondja István főtörzs, ami hihetőnek tűnik.

Ez csak az egyik újítás, amit a tervek szerint még rengeteg követ. Lesznek például intelligens buszok, gps-es helymeghatározóval, telemetriával, saját wifi-kapcsolattal. Ha minden jól megy, 2007-ben megjelennek az első csúcstechnikás járgányok, amik folyamatosan közlik majd a központtal, hogy merre járnak, ahogy azt is, hogy mennyi üres hely van rajtuk. A megállóban várakozó utasok egyszerűen leolvashatják majd, hogy meddig kell még várniuk a buszra, vagy hogy érdemes-e egyáltalán: ha tele van a jármű, talán jobb gyalog elindulni. Ha mégis várnak és felszállnak, gyors utazásra számíthatnak. A közlekedési lámpák érzékelik majd, hogy busz közelít, és automatikusan átváltanak zöldre. Pozitív diszkrimináció.

Lesznek utcán elhelyezett érintőképernyős terminálok is, a próbadarab már üzemel a termálfürdőben. Sajnos a város honlapját még nem optimalizálták ezekre a kioszkokra, például csak úgy lehet görgetni, ha a körmünket befeszítjük a jobb sarokba. Ráadásul komoly kockázatot rejt a felelőtlen kattintgatás is: ha olyan linkre bökünk, ami levezet az oldalról, szokás szerint letilt a rendszer, bejön a 404, onnan meg már billentyűzet hiányában sose jövünk vissza. Szerencsére ez még csak tesztüzem, ami pont az ilyen problémák felismerésére szolgál, egy szakember pillanatok alatt kibontja a gépet, és gyorsan visszanavigál minket az oldalak alfájára és ómegájára.

Úton

Mindenesetre a dunántúli város az országban egyedüliként rálépett arra az útra, amiről a nyugati metropoliszok próbálnak nem leesni. A rendszer még messze nincs kész, de ezt nem is állította senki: a tesztüzem folyik, és ez még így lesz évekig. Az évtized végére azonban a győri polgár nem vár többé feleslegesen a buszra. Ha dugó lesz valamelyik útvonalon, a rendszer automatikusan másik irányba tereli. Nem kell többé bemennie a hivatalokba, ha el akar intézni valamit, és nagyobb biztonságban lesz az autója is.

A drótnélküli hálózat Győrben nem internet, hanem közmű. Egy kommunikációs csatorna, ami segíti a hivatalok működését, a közlekedésszervezést, a bűnüldözést, vagy a tájékoztatást. Ez a torta, amin, ugye, az ingyenes wifi a hab. Akkor biztos a gyor.hu az emulgeálószer.

Járok egy utolsót a sétálóutcában. Szinte érzem, ahogy a testemet darabokra szakítják a helyi hírek. A koponyámon Balogh József polgármester köszöntése száguld át, a kulcscsontom köré az üvegzseb-program fonódik, a hasnyálmirigyem arról értesül, hogy Győrben járt a német nagykövet, a gyomromban érzem a rendezési tervet. Felnyitom a mobiltelefonomat, elindítom az Opera minit, és megnézem, mit ír az internet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!