Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ha emailben túl nagy

2004.12.15. 14:40
Azok, akik már küzdöttek az emailszerverek méretkorlátaival, amikor nagyobb fájlokat akartak küldeni, értékelni fogják a YouSendIt.com vagy a magyar 2big.hu szolgáltatását. Az oldalon csak be kell írni a címzett emailcímét, meg kell határozni a küldendő fájlt, és már megy is. A címzett egy emailt kap egy linkkel, ahonnan letöltheti az anyagot.

Az emailszerverek üzemeltetői általában érthető okokból korlátozzák az emailben küldhető fájlok méretét, meg ez legtöbbször egyébként is nehézkes módja a fájlok átvitelének, viszont számos más mód van a nagyobb fájlok küldésére. Például futárral cd-n, fájlcserélőkön átügyeskedve, ftp-re feltöltve, irc-n vagy icq-n. Azonban mindegyik bonyolultabb, mint a YouSendIt.com szolgáltatása, ahol egyszerűen csak be kell írni a címzett emailcímét és meg kell határozni a küldendő fájlt, aminek a mérete akár egy gigabájt is lehet.

A tavaly indult oldal ezután emailben elküld egy linket a címzettnek, ahonnan az letöltheti az adott anyagot. Így megkerülhetők a méretkorlátozások, és nem telik be a címzett postafiókja sem. A YouSendIt.com minden fájlon vírusellenőrzést végez, és biztonságos kapcsolaton keresztül is lehet vele fájlokat küldeni. A feltöltött anyag hét napig marad a szerveren, és huszonöt alkalommal lehet azt letölteni. A YouSendIt.com vállalatoknak is kínál szolgáltatást, például céges dokumentumok, fájlok terjesztését.

A nemrégiben indult magyar 2big.hu oldal ugyanúgy működik, mint a YouSendIt, azzal a különbséggel, hogy ez tíz letöltést engedélyez, és maximum 100 megás fájlt lehet vele küldeni.

Bárki bármit

A Dropload.com is hasonló szolgáltatást kínál, ennek használata azonban regisztrációhoz kötött, és a tapasztalatok szerint az oldal nem is túl megbízható. Jól használható viszont a német Mediacache.net weblap, ahová névtelenül bárki bármit feltölthet. Ennek a linkje aztán egy hétig szerepel az oldalon, és bárki letöltheti azt. Így a Mediacache.net egyúttal a nethasználattal párhuzamosan kifejlődő voyeurizmust is kielégíti, bár nagyon személyes tartalmat nyilván csak az igazán kezdők töltenek fel ide (bár találtunk a fájlok között például beszkennelt aláírást is).

Személyesebb anyagok küldözgetésére tehát az első szolgáltatás jobb, anyagok terjesztésére pedig a második, hiszen itt nincs korlátozva a letöltések mennyisége. Ezek az oldalak természetesen nem engedik illegális vagy jogvédett anyagok feltöltését, ennek ellenére a Mediacache-en több mp3-at és töréssel ellátott szoftvert is találtunk, és az sem túl valószínű, hogy a YouSendIt munkatársai folyamatosan a fájlok tartalmát figyelik.