Olivér
4 °C
8 °C

A YouTube ellen vonul a Flickr

2008.04.10. 17:00
Már hetek óta pletykálták, de a Yahoo most hivatalosan is bejelentette: népszerű fotómegosztó oldala, a Flickr ezentúl videókat is fogad. Bár ez eléggé elkésett lépésnek tűnik a YouTube nyomában, a két szolgáltatás valójában erősen eltér egymástól.

A Flickrre csak a fizetős felhasználók (évi 25 dollár ellenében válhat valaki prémium előfizetővé) tehetnek fel videókat, és azok legfeljebb 90 másodperc hosszúak lehetnek.

Ezzel a Yahoo a saját készítésű videók felé szeretné eltolni a Flickr videós kínálatát, (ahogy a fotómegosztóban is a saját képeken van a hangsúly), ellentétben a legtöbb videómegosztó oldallal, ahol a videoklipek, filmek, tévéműsorok részletei, és hasonló, szerzői jogilag ingoványos talajon járó tartalmak vannak túlsúlyban. A Flickr vezetője Kakul Srivastava szerint az emberek nemigen teszik fel a netre a saját videóikat - erre a piaci résre próbálnak most lecsapni.

A videómegosztásban óriási pénzek mozognak (a YouTube-ot másfél éve 1,6 milliárd dollárért vette meg a Google), de komoly fenntartási költséget igényel a kiszolgáló sávszélesség és tárolókapacitás. Mivel igazán hatékony hirdetési modellt még nem sikerült kitalálni a videómegosztásra, ma még tulajdonképpen nem túl nagy üzlet ilyen oldalt üzemeltetni a szakértők szerint. Előbb-utóbb viszont biztosan az lesz, hiszen az egyik legnépszerűbb online elfoglaltság: a YouTube-on egy hónap alatt 2,9 milliárd videót néz meg 70 millió felhasználó csak Amerikában.

A Flickr ma havi 42 millió látogatóval az internet legnépszerűbb fotómegosztó oldala - bár a Facebook is hajlamos magát az első helyre sorolni ebben a kategóriában, hiszen a közösségi oldal 65 millió látogatójának rendelkezésére áll ott is egy beépített fotómegosztó szolgáltatás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?