Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Zeneletöltés a Tescótól

2004.11.08. 17:16
A Tesco hétfőn indította meg szolgáltatását, melyen keresztül több mint négyszázezer dalt tölthetünk le, számonként alig háromszáz forintért. A társaság tökéletes hangminőséget ígér, s jelentős szeletre számít a huszonötmillió fontos angol piacból.
Anglia legnagyobb bevásárlóközpontlánca hétfőn elindította saját online zenei szolgáltatását - írta meg a BBC. A társaság reményei szerint akkora sikert aratnak majd, amellyel még a piacvezető iTunes-t is meg tudják szorongatni.

Négyszázezer dal

A Tesco azért szánta el magát erre a lépésre, mert látványosan nő az igény a letölthető zenékre. A társaság számításai szerint az angliai piac éves forgalma elérheti a huszonötmillió fontot, vagyis közel kilencmilliárd forintot.

A cég digitális zeneboltja a Microsoft Windows Media Playert használja. Megnéztük a Tesco.com-on keresztül elérhető oldalt, egy dal 79 pennybe (277 forintba), egy album 7,99 fontba (kétezernyolcszáz forintba) kerül, a számokból fél percet ingyen meghallgathatunk. Jelenleg több mint négyszázezer letölthető zenét kínálnak, ezeket műfaj szerint csoportosították, de kereshetünk zenét az előadó neve, vagy a slágerlisták alapján is.

A tervek szerint rövidesen több mint ötszázezer dalt lehet majd találni az oldalon, a társaság ígérete szerint a rendszer tökéletes hangminőséget biztosít a felhasználóknak.

Laura Wade Gery a Tesco.com igazgatója azzal magyarázta a Media Player használatát, mert az elmondása szerint kompatibilis a piacon található hordozható lejátszók nagyrészével, nem úgy, mint az iTunes. Gery úgy látja, hogy a zenevásárlási szokások alaposan megváltoztak, manapság az apák sokszor több zenét töltenek le fájlcserélő programokon keresztül, mint tizenéves fiaik, kiszélesedett a piac.

Múltidéző

A fájlcserélés történetének elején nem létezett legális szolgáltatás, a felhasználók lényegében törvényt sértve osztották meg zenéiket vagy töltöttek le filmeket. Az ingyenes szolgáltatás a kiadóvállalatok célkeresztjébe került, a megosztást vádolták eladásaik csökkenésével és ebben látták elsőszámú ellenségüket is.

Azóta a legális, fizetős letöltők megjelenésével némiképp változott a kép, s manapság már nagyvállalatok osztják meg a zenéket, persze térítés fejében. A Microsoft MSN múlt péntektől nyolc újabb európai államban kínálja szolgáltatását. Az eredeti fájlcserélők egyike, a Napster év elején kezdte meg szolgáltatását Angliában, ezzel párhuzamosan a Wippit, a Mycokemusic.com, a Virgin Megastores és a Wanadoo és megindította a zeneletöltést.

A Tesco elképzelési szerint a szolgáltatások számának növekedésével együtt várhatóan többet adnak majd el az mp3-lejátszókból is, ami árcsökkenéshez vezet. Ezzel párhuzamosan Gery szerint a felhasználók igényei megemelkednek.