Klaudia
-3 °C
3 °C

Wifizombiból latin szerető

2005.07.07. 10:30
A háló összeköt, elválaszt, azután megint összeköt, jutott eszébe egy hóbortos kaliforniai feltalálónak, aki bánatában gyorsan lekódolt egy újabb Friendster-klónt. A különbség, hogy a PlaceSite-ot Sean Savage kifejezetten a nyilvános helyen wifiző szerencsétleneknek ajánlja.

Sanyarú a sorsa annak, aki laptoppal jár szocializálni. A nyilvános wifihelyek vagy alkoholban úsznak, vagy kávéban, vagy kecsapban; a mulatozók rosszul viselik az lcd mögé búvó netheadek tüntető kívülállását, és az elcédé mögött monokromatikus fényben fürdő arcú netheadek is nehezen refókuszálnak a Firefox ikonjáról a pincérnő tűsarkára, ahogy az egy komilfó szórakozóhelyen illik.

Bizony, némely helyzetekben a háló elválaszt, ahelyett, hogy összekötne, és - ahogy a Wired szakírója találóan fogalmaz - a wifiképes laptopok falként tornyosulnak a kacska kezű felhasználók, illetve a tűsarok formájában manifesztálódó valóság között.

Vad Són redukálja a zombieffektust

Több se kellett a kaliforniai Sean Savage-nek: azt fundálta ki, hogy az egy kocsmában véletlenszerűen összeverődött wifizőket a kibernetikus térben hozza össze egymással, mégpedig úgy, hogy a szórakozóhelyekhez egy-egy közösségi webszájtot rendel.

"Arra gondoltunk, mi lenne, ha a technikát a zombieffektus redukciójára használnánk? Ha az embereket arra buzdítanánk, legyenek öntudatosabbak és ne idegenkedjenek annyira [asztal]szomszédaiktól?" - nyilatkozta Savage a Wired magazin szakírójának.

Testet is öltött az ördögi terv: világra jött a PlaceSite, amely a tervek szerint rögtön azután kinyílik a brózerben, hogy a wifista nekilát a netezésnek. Savage úgy képzeli a társas jövőt, hogy minden nyilvános wifi-hotspothoz tartozna egy külön szájt, amelyen regisztrálva a netezők egy csapásra valós közösség tagjaivá válhatnak: csetelhetnek a szomszéd asztallal.

A PlaceSite tehát szakaszott olyan, mint a Friendster vagy a magyar Who is who (WiW), csak a savage-i modellben az evilági helyszínnek ugyanakkora a jelentősége, mint a mátrixbeli koordinátáknak.

Berkleyben nincs szóda

Attól nem kell tartani, hogy a felhasználók által leginkább szaturált budapesti wifibarlangban, a Wesselényi utcai Szódában holnaptól kénytelenek leszünk a PlaceSite-on át összeszűrni a levet a gyanúsan bringásfutár kinézetű iMaces sorstárssal. A PlaceSite ugyanis eddig egyetlen helyszínen, a berkeley-i A Cuppa teakávézóban (A Cuppa Tea café) futott próbatesztet, és Savage a többi kezdeti botladozó lépést is a San Franciscó-i öböl térségének wifikávézóiban készül megtenni, leghamarabb októberben.

Az egészben a legjobb, hogy a naiv Savage kocsmáknak és kávézóknak ingyen adja az egyébként ingyenes WifiDog-motorra írt szoftvert, és bevételt csak a nagyobb halaktól, például a népes konferenciák szervezőitől remél.

A kezdeményezés egyébként tudományos körökben is jó visszhangot keltett. Howard Rheingold, az online közösségek elismert kutatója így méltatta a PlaceSite-ot: "Ha működik, hát azért működik, mert ürügyet szolgáltat az embereknek arra, hogy beszélgetést kezdeményezzenek egymással. Hogy megteszik-e vagy sem, az kérdés. Szerintem arról van szó, hogy a szájt arra használja a netezők online jártasságát , hogy élőben is összehozza őket egymással."