Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bárkiről készülhet személyes profil

2005.03.23. 14:07
Az amerikai Zoom-Info fejlesztőcég olyan új szolgáltatást indított, amely egyes személyek interneten megtalálható összes adatát összesöpri. Ahelyett, hogy valaki a Google-n kutat adott név után, mostantól a zoominfo.com-on áttekinthetőnek ígért online profilt kaphat. Feltéve persze, hogy a célszemélyről sokat írtak angolul.
Az amerikai Zoom-Info fejlesztőcég saját bevallása szerint mostanáig 25 millió ember webes profilját készítette el. Az ehhez használt adatok az interneten bárki számára hozzáférhető oldalakról származnak. Tapasztalataink szerint viszont a rendszer az angol nyelvű lapokon túl semmi mást nem szemléz.

Aki regisztrálja magát a rendszerben, ingyenesen megváltoztathatja a róla készített profilt. Ennek a szolgáltatásnak például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vehetné hasznát, akit a Zoominfo.com 77 forrás alapján ügyesen beazonosít, két csúnya elütésből viszont (az egyik elkövető az Európai Szocialista Párt honlapja) Frenec nevű ikertestvért is generál mellé.

Hoci a hitelkártyát

Aki viszont az adatai és a használt források miatt ágálni szeretne, a bejegyzés átalakítása előtt kénytelen igazolni kilétét. A szolgáltató ennek megállapításához a hitelkártya számának megadását tartja a legmegfelelőbbnek. Akit kiver a víz, hogy adatbankban lehet utána kutatni, kérheti az eltávolítását is. Az egyelőre nem világos, hogy ehhez is kell-e a hitelkártya.

A személyi kereső az eredményoldal tetején egy-egy híres ember életpályáját is képes mutatni. Hol tanult, az interneten milyen projektekkel kapcsolatban említik a nevét. Az oldal alján bekérhető minden idézett forrás, ahogy azt a hagyományos keresőktől megszokhattuk.

Káderezés

Az emberek utáni ingyenes keresésen túl a Zoom-Info kereskedelmi szolgáltatást is működtet, amely vállalatok számára az alkalmazni kívánt, illetőleg felvételre jelentkező munkatársról gyűjt ki adatokat.

A vállalat szerint az ügyfelei közé tartoznak olyan nagy cégek, mint a Microsoft és az AOL. A Zoom-Info eddig a gondosan véghezvitt munkáiról volt híres, idézte a News Networld Chris Sherman, a Search Day információs szolgálat munkatársát.

Jelenleg nincsen optimális eszköz a személyek utáni internetes keresésnek, így a Zoom-Info előtt megnyílott a lehetőség, hogy piacvezető legyen ebben a szegmensben, fejtegette Sherman.