« 28881 »
Tulaj: kesudió
Rendelkezés: A kesudió jó neked? Táplálkozás, előnyei és hátrányai: A kesudió egy vese alakú mag, amely a kesudióból származik – egy trópusi fa, amely Brazíliában őshonos, de ma már a világ különböző meleg éghajlati vidékein termesztik. Míg a „nyers” kesudiót széles körben értékesítik, a valóban nyers kesudió fogyasztása nem biztonságos, mivel urushiol néven ismert anyagot tartalmaz, amely a mérges borostyánban található. Az urushiol mérgező, és a vele való érintkezés néhány embernél bőrreakciót válthat ki. A kesudió magját a feldolgozás során hőkezelik, hogy eltávolítsák ezt a mérgező folyadékot, és ezt a terméket „nyersként” értékesítik. Bár a kesudió általában diónak nevezik, és táplálkozási szempontból hozzájuk hasonlítható, a kesudió valójában mag. Tápanyagokban és jótékony növényi vegyületekben gazdagok, és sok ételhez könnyen hozzáadhatók. A legtöbb dióféléhez hasonlóan a kesudió is hozzájárulhat az általános egészségi állapot javításához. Olyan előnyökhöz kapcsolták őket, mint a fogyás, a jobb vércukorszint-szabályozás és az egészségesebb szív. Ez a cikk áttekinti a táplálkozást, az előnyöket és a hátrányokat. Tápanyagokban gazdag A kesudió számos tápanyagban gazdag. Egy uncia (28 gramm) pirítatlan, sótlan kesudió körülbelül (1 megbízható forrás): Kalória: 157 Fehérje: 5 gramm Zsír: 12 gramm szénhidrát: 9 gramm Rost: 1 gramm Réz: a napi érték (DV) 67%-a Magnézium: a DV 20%-a Mangán: a DV 20%-a Cink: a DV 15%-a Foszfor: a DV 13%-a Vas: a DV 11%-a Szelén: a DV 10%-a Tiamin: a DV 10%-a K-vitamin: a DV 8%-a B6-vitamin: a DV 7%-a A kesudió különösen gazdag telítetlen zsírokban – egy olyan zsírkategória, amely a korai halálozás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Alacsony cukortartalmúak, ami rostforrás, és majdnem ugyanannyi fehérjét tartalmaznak, mint egyenértékű főtt hús. Emellett a kesudió jelentős mennyiségű rezet tartalmaz, amely az energiatermeléshez, az egészséges agyfejlődéshez és az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Kiváló magnézium- és mangánforrás is, amelyek a csontok egészsége szempontjából fontos tápanyagok. ÖSSZEFOGLALÁS A kesudió alacsony cukortartalmú, rostokban, szívbarát zsírokban és növényi fehérjében gazdag. Ezenkívül jó forrásai a réznek, magnéziumnak és mangánnak – az energiatermeléshez, az agy egészségéhez, az immunitáshoz és a csontok egészségéhez fontos tápanyagok. Jótékony növényi vegyületeket tartalmaz A dióféléket és a magvakat antioxidáns erőműveknek tekintik, és a kesudió sem kivétel. Az antioxidánsok jótékony növényi vegyületek, amelyek megőrzik a szervezet egészségét azáltal, hogy semlegesítik a károsodást okozó molekulákat, úgynevezett szabad gyököket. Ez viszont segít csökkenteni a gyulladást, és növeli a szervezet azon képességét, hogy egészséges és betegségektől mentes maradjon. A kesudió polifenolok és karotinoidok gazdag forrása – az antioxidánsok két osztálya más diófélékben is megtalálható. A tanulmányok a diófélékben, például a dióban, a pekándióban és a mandulában található antioxidánsokat összefüggésbe hozzák az oxidatív sejtkárosodás alacsonyabb szintjével. Hasonló antioxidáns profiljuk miatt a kesudió várhatóan hasonló oxidációellenes előnyökkel jár. Ez különösen igaz lehet a pörkölt kesudióra, amely úgy tűnik, hogy fokozott antioxidáns hatással rendelkezik „nyers” társaikhoz képest. Ez részben azzal magyarázható, hogy úgy tűnik, hogy a kesudió kevesebb kalóriával látja el a szervezetet, mint azt korábban gondolták. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) FoodData Central adatbázisa szerint a kesudió 157 kalóriát tartalmaz 1 uncia (28 gramm) adagonként (1 Megbízható forrás).
Megszerezve: 2022-10-20 11:11:00