« 5298 »
Tulaj: magzsola.hu
Rendelkezés: makadámdió, makadámia dió, Latin neve: Macadamia integrifolia, más néven: sima héjú ausztrál mogyoró, queenslandi dió; Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut, Maroochi nut; - az őslakók nyelvein: kindal kindal, jindilli. Leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de magmérete nagyobb annál. Átmérője elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja meg a 1-2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála (mondjuk ez relatív fogalom). A magbél nem oszlik szét gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Egyébként kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű. Mindez pedig szerencsés módon még nagyon sok egészséges tulajdonsággal is párosul. A makadámdió előnyös élettani tulajdonságai: Minden más természetes növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat , (ezek az "egészséges zsírok”). Kiemelésre érdemes rosttartalma, ezen kívül koleszterinmentes és diétákban kívánatos vitaminokban gazdag. Számos tudományos kísérlet bizonyította már, hogy a makadámdió fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterin szintjét, valamint csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát is. Napi magnézium szükségletünk 58%-át, tiamin szükségletünk 23%-át biztosíthatjuk mindössze egy adag ilyen dió elfogyasztásával. A tiaminként is ismert B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészségéhez. Szükséges továbbá létfontosságú enzimek működéséhez, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. A makadámdió gazdag, fehérjében, vasban, riboflavinban, niacinban és folsavban. Található benne szerves cink, kálium, foszfor, réz és kalcium. A többi olajos maghoz hasonlóan kiváló rostforrás. Ezek fokozzák a jóllakottság érzését, a salakanyagok kiválasztását, serkentik az emésztést. Fehérjéi többek között az izmok felépítéséért, az egészséges haj, köröm és bőr fenntartásáért felelnek, akár csak a pekándió
Megszerezve: 2021-01-10 09:09:40