Szerezze meg a számot, amire vágyott

« 71892 »

Tulaj: kesudió

Rendelkezés: A kesudió ára egyre inkább felfelé megy más élelmiszerekhez is hasonlóan a világpiacon Mi ennek az oka? 2017-ben, azaz már öt évvel ezelőtt is, a világ több, mint 770 000 tonna(!) kesudiót fogyasztott el. Így végül is, ez a világ egyik legnépszerűbb és legértékesebb diója. Kereskedelme, feldolgozása ma több mint 6 milliárd dollár értékű piac. Leginkább olyan trópusi helyeken nő, mint India, Vietnam, Elefántcsontpart és itt, a riport helyszínén - Srí Lankán. Ezek a fák ugyanabba a családba tartoznak, mint a méregborostyán, és ehhez hasonlóan a kesudió növények urushiol nevű toxint is tartalmaznak. Magában a növényben és a dióhéjban található barna olajban fedezhető fel. Allergiás tünetei: Égési sérülést, viszketést és hólyagképződést okozhat, ezért a feldolgozatlan kesudió veszélyesnek számít enni vagy megérinteni sem! Ezért is igényelnek szigorúbb feldolgozást, mint más diófélék. A kézi feldolgozás is az egyik árfelhajtó faktor. Bár ezt a magot a világ elmaradottabb régióiban, emberi munkával végzik meg, bármennyire is kévés pénzt fizetnek ezért, így még ez mindig drágább, mintha gépesíthető lenne a folyamat. A kesudió alacsony cukortartalmú, rostokban, szívbarát zsírokban és növényi fehérjében gazdag. Jó forrásai a réznek, magnéziumnak és mangánnak is – az energiatermeléshez, az agy egészségéhez, az immunitáshoz és a csontok egészségéhez fontos tápanyagok. A kesudió egy vese alakú mag, amely a kesudióból származik – egy trópusi fa, amely Brazíliában őshonos, de ma már a világ különböző meleg éghajlati vidékein termesztik. Míg a „nyers” kesudiót széles körben értékesítik, a valóban nyers kesudió fogyasztása nem biztonságos, mivel urushiol néven ismert anyagot tartalmaz, amely a mérges borostyánban található. Az urushiol mérgező, és a vele való érintkezés néhány embernél bőrreakciót válthat ki. A kesudió magját a feldolgozás során megfőzik, hogy eltávolítsák ezt a mérgező folyadékot, és ezt a terméket „nyersként” értékesítik. Bár a kesudió általában diónak nevezik, és táplálkozási szempontból hozzájuk hasonlítható, a kesudió valójában mag. Tápanyagokban és jótékony növényi vegyületekben gazdagok, és sok ételhez könnyen hozzáadhatók. A legtöbb dióféléhez hasonlóan a kesudió is hozzájárulhat az általános egészségi állapot javításához. Olyan előnyökhöz kapcsolták őket, mint a fogyás, a jobb vércukorszint-szabályozás és az egészségesebb szív.

Megszerezve: 2022-10-31 14:02:17

Legolvasottabb az Indexen

Bookline

 

C-travel ajánlatok

  • Mesés Dubai
    Mesés Dubai Ahol minden luxus megvalósul - építészeti remekek, szórakozási lehetőségek és pihenés - 179.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Utazás paradicsomi tájakra
    Utazás paradicsomi tájakra Egzotikus ajánlatok azoknak, akik télen is a napsütéses, különleges helyeket kedvelik - 119.900 Ft / fő / 7 éjtől
  • Disznótoros mulatozás
    Disznótoros mulatozás 3 nap igazi falusi környezetben, disznótorossal, hurkatöltő versennyel - 26.800 Ft / fő / 2 éjtől
 

Honfoglaló