« 75138 »
Tulaj: magzsola.hu Pro Express bt.
Rendelkezés: A chia magok "Salvia hispanica" (aztékzsálya magja) nevű növény ehető termése, jelentése "olajos". A Mexikóból és Dél-Amerikából származó cserjeféle a sivatagos-félsivatagos klímát kedveli, a kontinens ősi kultúráinak is népszerű "étrendkiegészítője" volt. A mentával távoli rokon növény az amaránt és a quinoa mellett egy újabb "szuperélelmiszer", mivel - a svájci bicskához hasonlóan - nagyon sokoldalú, és számos, az alábbiakban ismertetett, jótékony, és adaptív hatása van. Melyek kiemelkedő tulajdonságai, hatásai, ami miatt ennyire felkapott lett? Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelkedő kiegyensúlyozott Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak 1:3 aránya. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, így ezeket külső forrásból kell bevinni. Elsősorban az esszenciális, többszörösen telítetlen alfa-linolénsav található a magokban, ezekből a szervezetben hosszú szénláncú, különleges zsírsavak, EPA és DHA képződnek. Ezek a zsírsavak gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Az omega-3-zsírsavak arról is ismertek, hogy pozitívan befolyásolják a vérzsír értékeket. Miért fontos ez? Ezek az esszenciális zsírsavak közismertek, főleg halakból (pl. hering, a tonhal, a makréla és a szardínia) juthatunk hozzá. Kevésbé ismert tény az, hogy ezek csak egy bizonyos összetételben hasznosulnak az emberi szervezetben. Ráadásul, aki vega, vagy allergiás, az is ezen mag révén hozzájuthat ehhez a fontos összetevőhöz. Az 1990-es évek orvosi kutatásai alapján arra jutottak, hogy érdemes az Omega-3 zsírsavak fogyasztását növelni a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, így az újra felfedezett dél-amerikai magvak újra jelentős szerepet kaptak a táplálkozásban.
Megszerezve: 2020-12-23 22:10:47