« 82757 »
Tulaj: íztenger
Rendelkezés: Miért jobb tengeri halakat, tonhalat, vagy makrélát, illetve szárított algát enni, mint például disznóhúst? Nos, a tengerből származó élelmiszerek jóval egészségesebbek, telis-teli vannak értékes fehérjével, zsírtartalmuk viszont igen alacsony. Az a kevés zsír, viszont, ami megtalálható a halakban, jól hasznosuló Omega 3 forrás, melyet az emberi szervezet nem képes önmaga előállítani. Érdemes ezt beépíteni táplálkozásunkban. és ha nem is minden nap, de heti 1-2 alkalommal fogyasztani, akár pástétom formájában, sütve, grillezve, párolva. Tény az is, hogy a tonhal és a makréla nem tartalmaz koleszterint, viszont szabad gyök megkötő képességű antioxidánsokat igen. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg szabad vizi halászatból származó halat együnk, ne tenyésztettet. A halban sok vitamin és ásványi anyag van. A tonhal például kiváló forrása a szelénnek, a B3-vitaminnak (niacin), valamint a B12- és B6-vitaminoknak. Magas foszfortartalma mellett B1-vitaminban, B2-vitaminban (riboflavinban), D-vitaminban, és olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kálium, a jód vagy a magnézium. A kutatók nemrégiben megállapították, hogy a szelén egy része selenoneine formájában van jelen a tonhalban, ami különösen értékes, hiszen antioxidánsként működik. A szelénnek ez a formája fontos szerepet játszik a tonhal egészségének megőrzésében, hiszen antioxidáns tulajdonságai miatt védi a hal vörösvérsejtjeit a károsodástól. Érdekes módon képes a halak testében felgyülemlett higanyvegyületek megkötésére is, így csökkentheti a higanyhoz kapcsolódó problémák kockázatát. Mivel nagyjából 2-3 mg selenoneine van kb. 100 gramm tonhalban, ez az értékes antioxidáns a mi szervezetünkbe is beépülhet fogyasztás során. Azonban ahhoz, hogy ezt biztosan megállapíthassák, további kutatások szükségesek.
Megszerezve: 2022-05-24 10:10:41