Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támad a skorpiórobot

2008.03.18. 11:20
5 hozzászólás

A TriBot után a készlet következő alaprobotja, amit megépítettünk, Spike volt, a skorpiórobot. Ez a jószág a három motor mellett csak a nyomás- és a távolságérzékelőt használja, viszont nagyon príma mechanikai megoldások találhatók rajta. Az egészen állatszerű mászást például úgy oldották meg az ismeretlen mérnökök, hogy egy motor egy mozgó vázelemet hajt, ami három kis bütykön billenti előre a törzset (a hat lábszerű képződmény csak optikai tuning). Mindkét oldalon található egy ilyen vázelem, és a motorok egy ütemben működnek, szóval ez a robot nem tud kanyarodni (bár lehet, hogy csak programozás kérdése lenne ezt megoldani, majd kipróbáljuk).

A harmadik motor a skorpió farkát lendíti előre - ez a farok egyébként szintén frappáns mechanikai megoldás, máris elképzeltük, hogy ellopjuk a sört-a-kanapéhoz-hozó robotunkhoz. A farok végén nyomásérzékelő figyeli a „találatot”, az állat feje pedig a távolságot sasoló ultrahangos detektor. Spike programja annyiban bonyolultabb a TriBoténál, hogy már elágazások is vannak benne: a skorpió meg előre, amíg valaki meg nem közelíti, akkor ugyanis megijed és hátrálni kezd. Ha pedig még tovább közelítünk hozzá, harciasan szúr egyet a farkával. Valahogy így:

Spike hatására persze rögtön elkezdtünk harcirobotokban gondolkodni, szóval az is lehet, hogy a versenyen valamilyen önmegsemmisítő birodalmi kutászdroiddal indulunk.