Valér
-2 °C
0 °C

Robotunk elalszik, majd táncra perdül

2008.03.21. 12:39
5 hozzászólás

Rövid összefoglaló azok kedvéért, akiknek új lenne ez a blog: indultunk egy jótékonysági robotépítő versenyen, ennek keretében május elejéig kell terveznünk és építenünk egy szerkezetet a Lego robotépítő készletéből. Ezt a hetet azzal töltöttük, hogy megismerkedtünk a készletből építhető alaprobotokkal: a golyót tapsra visszahozó TriBottal, a skorpiószerű Spike-kal, majd a színeket megkülönböztető robotkarral a RoboArm T-56-tal.

Mai amatőrvideóink főhőse pedig a humanoid Alpha Rex, a készlet utolsó (egyben legbonyolultabb) alaprobotja. Bonyolult áttétekkel és két motorral át tudja helyezni a súlypontját és csoszogó járással haladni is képes, a harmadik motorral pedig karjait és fejét mozgatja. A karok végén nyomás- és hangérzékelő található, a távolságérzékelő a robot feje, a fényérzékelő pedig a hátán kapott helyet. Több programot is kipróbáltunk Alpha Rexen, az alábbival a kijelző tartalmának változtatását próbálgattuk (sajnos nem nagyon látszik a videón). A robot a fényérzékelő eltakarására elalszik és Z betűket jelenít meg a kijelzőn, ha pedig újra fény éri az érzékelőt, jó reggelt kíván és kirajzol egy szmájlit.

Az alábbi videón pedig a robot mozgását lehet megcsodálni, amint Kraftwerkre (mi másra?) táncol. A nyomásérzékelővel beindítjuk Alpha Rexet, aki eleinte még csak a lábain dülöngél, de amikor meghallja a We are the Robotsot (azaz a karján levő hangérzékelő érzékeli a hangos zenét), a karjait és a fejét is mozgatni kezdi a maga öreguras módján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!