Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Piruettezik az első saját robotunk

2008.03.27. 14:02
6 hozzászólás

[Elindultunk egy jótékonysági robotépítő versenyen, ennek keretében május elejéig kell terveznünk és építenünk egy szerkezetet a Lego robotépítő készletéből.]

Elkészült az első olyan robot, aminek a leírása nem a kézikönyvben volt, és nem is a netről töltöttük le a terveit, hanem magunk találtuk ki és készítettük el. Tanulmányrobotról lévén szó sok értelme ugyan nincs, de ezen is tanultunk egy-két apróságot. Például ennél úgy használtuk fel a négy kereket, hogy a szomszédos kerekek tengelyei derékszöget zárnak, és a négy tengelyt egyetlen fogaskerék hajtja.

A robot így persze csak egy helyben tud forogni, de azt a központi egység utasításainak megfelelően teszi. Ez ugyanis a másik trükk, amit kipróbáltunk: a központi egység ebben a robotban mint távirányító szerepel. A „jobbra” gombra jobbra forognak a kerekek, a „balra” gombra balra forognak. Rögtön látszik, mi a megoldás nagy hátránya: 50 centis a leghosszabb drót, amit a készlethez adtak, így a távirányító nem igazán érdemli ki a „táv” előtagot. Meg egyáltalán, csúnya ez a drótösszeköttetés. A központi agyat bluetoothon keresztül is lehet kommandírozni, itt az ideje, hogy utánanézzünk, hogyan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!