Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Izraeli-magyar startupösszefogás

2013.10.04. 17:16

Csütörtökön rendezték meg Budapesten, a Graphisoft parkban az első Izraeli−Magyar Innovációs Napot. A programban sok izraeli gyökerű magyarországi cég között hangsúlyt kaptak a startupok is. A startup cities nevű előadás keretében Tel-Avivot és Budapestet hasonlították össze az előadók.

Van kapcsolatrendszerünk, és használjuk is

Miért fontosak a városok a gazdaságnak? − tette fel a kérdést előadása elején Avner Warner, a tel-avivi International Economic Development igazgatója előadása elején. 2008-ban a Föld lakóinak már több mint 50 százaléka városokban élt. Gazdaságunk átalakult: ma már nem a föld, konkrét tárgyak jelentik a fontos javakat, hanem a know-how (tudás) és a szakértelem.

Ezekre az erőforrásokra pedig egy nem annyira régi, 1909-ben alapított is sikeresen építhet. Warner szerint a Szilícium-völgy után Tel-Avivban van a legjobb startup-ökonómia. Ez különbözik a hagyományos technológiai ipartól: ma kultúrába beágyazott know-how-gyártás működik, nem mérnökökre van többé szükség, hanem bárkire, aki ebbe be tud illeszkedni.

A városban 700 startup jut 400 ezer lakosra. Főleg fiatalok lakják, 33 százalékát teszik ki a lakosságnak. Warner szerint Tel-Aviv merész, toleráns és nyitott, így működhet a sok újítás. A startupoknak pedig könnyű nemzetközi útjuk is van, hiszen „Izraelnek megvannak a kapcsolatai a világban, és tudja is őket használni”.

Budapest

Pont ezért lényeges az együttműködés Budapesttel is: a startupok nemzetközi szinten csak úgy működhetnek jól, ha tudnak alkalmazkodni a helyi kultúrához is, ezért kell, hogy a legfontosabb régiókban jelen legyenek, így fontos lehet a kölcsönös együttműködés a két város között.

A budapesti startup-kultúráról Böszörményi Nagy Gergely a Design Terminal igazgatója beszélt. Szerinte Budapest lehet a következő nagy dolog a startup-ökonómiában, mivel a város él: napi 400 kulturális program közül lehet válogatni, sok a turista, sok a konferencia.

Sok a fiatal, sok az egyetem, már most is fel tudunk mutatni eredményeket. Böszörményi a Logmeint, a Prezit és a Ustreamet említette, róluk részletesebben is olvashat startupokról szóló sorozatunk többi részében.