Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Le kell tenni a kütyüket

2013.10.12. 16:09
A Seagate egy 45 éves hardvergyártó cég, amelyről azt gondolná az ember, minden tekintetben távol áll a startup mozgalomtól. A cég vezérigazgatójával, Stephen Luczóval beszélgettünk arról, hogy miért szállt be a legfiatalabb magyar startupok által kezdeményezett ösztöndíjprogramba.

Egy nagy, évtizedek óta létező hardvergyártó cég vezérigazgatójaként miért támogatja a Bridge Budapest programot?

Nekünk is meg kell tartanunk az innovatív személetünket, de ebben az esetben fontosabb volt a személyes küldetésem, hogy visszaadjak valamit annak az országnak, ahonnan apai ágon származom. Át akarom adni azt az üzenetet, hogy aki keményen dolgozik és megkapja a szükséges erőforrásokat, az nagyon szórakoztató dolgokat tud létrehozni.

Ez pusztán személyes ügy, vagy olyan dolgokat is keres hazánkban, ami a Seagate számára lehet hasznos?

Szerintem sok olyan kompetencia van Magyarországon, ami később fontos lehet. A mobileszközök egyre nagyobb szerepet játszanak az életünkben, és a nagy felbontású videók rengeteg tárhelyet igényelnek, a felhasználónál és az online tárhelyeken egyaránt. Nekünk emiatt egyre több szoftveres tudásra lesz szükségünk, és Magyarország ebből a szempontból célpontokban gazdag terület. A Szilícium-völgyben egyre nehezebb olyan embert találni, aki hajlandó leülni kódolni.

Startupokba is fekteti a pénzét?

Az Egyesült Államokban és néhány nemzetközi projektbe igen, de amerikai állampolgárként nem egyszerű pénzt fektetni egy másik országban működő cégbe. Szerintem nem is ebben van a legnagyobb érték, mert bárki tud írni egy csekket. Én inkább olyan lehetőségeket keresek, amelyekben a tapasztalataimmal talán megmenthetnek valakit egy nagy hibától. Hosszú ideig a bankszektorban dolgoztam, tehát jól ismerem a pénzügyi döntések mozgatórugóit, és jó ideje vezetéssel, stratégiatervezéssel foglalkozom. Úgy érzem, abban tudok segíteni, hogy másképp tekintsenek emberek bizonyos problémákra, és hamarabb találjanak megoldást.

Van valamilyen tapasztalata magyar startup cégekkel?

Csak Árvai Péterékkel [a Prezi ügyvezetője], viszont sok más sikeres magyar cégről hallottam, ezért a következő fél-egy évben szeretnék Magyarországra látogatni, hogy lássam, mi megy ott.

Milyen tanácsot adna azoknak, akik startup céget akarnak indítani?

Nehéz most fiatalnak lenni, mert a világ tele van kihívásokkal, ami az erőforrások eloszlását, a lehetőségeket, a pénzügyi rendszerek működését vagy nem működését és a munkanélküliséget illeti. Az lenne az üzenetem, hogy mindig azt nézzék, mit kell megoldani. Nem biztos, hogy az hozza majd a legnagyobb anyagi hasznot, de nem szabad, hogy a pénz beszippantsa az embereket. A pénz jó móka, de nem az tesz boldoggá. Leginkább amiatt aggódom, hogy a fiatalok hagyják, hogy eltereljék a figyelmüket. Ez azért is van, mert a világ sok lehetőséget kínál erre. Le kell tenniük a kütyüket, és ki kell találniuk, hogyan tehetnek valamit a világért. Fontos tudni, hogy sok ember kész segíteni nekik, hogy valami nagy dolgot hozzanak létre.

Önnek ki volt a segítője?

Sokan voltak, például nagymamám nagyon inspirált, és mindig azt mondta, hogy dolgozzunk keményen, legyünk őszinték és kedvesek. Ez mind rajtunk múlik. Aki ezt meg tudja tenni, és egészséges, annak mindene megvan az életben. Minden más csak zaj. Szerencsés is voltam, mert mindig nagyszerű főnökeim is voltak. Azon ritka alkalmakkor, amikor rossz főnökeim voltak, ezt felismertem, és nem próbáltam meggyőzni magamat, hogy a jó kereset miatt ott maradjak. Az élet túl rövid, inkább továbbléptem. És akkor megint jó főnököt találtam, tehát volt egy kis szerencsém is.

Az alázatot nagyon fontosnak tartom, fel kell ismerni, hogy az ember sikerének milyen nagy része a szerencse. Sok ember ezt nem ismeri el, sikerüket kizárólag a képességeiknek tulajdonítják, de ez hazugság. Hálásnak kell lenni, és lehetőséget kell teremteni másoknak, hogy ők is szerencsések tudjanak lenni. Hogy ezt az államnak vagy másnak kellene csinálnia? Kit érdekel? Ha az ember megteheti, akkor bele kell vágni.