Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Elárasztanak az androidos tabletek

2010.09.06. 19:03

A berlini IFA kiállításon a legnagyobb sorok a tabletek előtt voltak. Három androidos tabletet is bemutattak a világ legnagyobb elektronikai kiállításán, mindhármat sikerült kipróbálnunk. A következtetés: a három jó tulajdonságaiból össze tudnánk gyúrni egyet, ami tényleg jó.

Három androidos tabletet is sikerült kipróbálnunk az IFA-n, a berlini elektronikai kiállításon. Mindhárom más-más területen volt jó, de mindegyiknek voltak hibái is. A tabletek helyzetéről már többször írtunk, az egész piac akkor kezdett el felpörögni, amikor az Apple megjelent az iPaddal. Azt nevezhetjük fordulópontnak, hiszen valamennyi gyártó követni akarta az Apple sikerét.

Az elmúlt hónapokban többen is bejelentették, hogy kijönnek egy tablettel – az androidos operációs rendszer volt a legnépszerűbb a gyártók körében –, de egészen mostanáig egyet sem mutattak be. Az IFA-n három gyártó is megjelent végre a pici, hordozható gépekkel, a Samsung a Galaxy Tabbal, a Toshiba a Folio 100-zal és egy német cég, az Interpaddal. Mindháromban közös, hogy a legújabb Android, a 2.2-es fut rajtuk, a Galaxy Tab 7 inches, a Folio 100 és az Interpad 10,1 inches.

A Galaxy Tabot már bemutattuk közvetlenül a megjelenése után. A tablet félúton van egy okostelefon és egy netbook között, héthüvelykes kijelzője ahhoz kicsi, hogy teljes értékű számítógépként használjuk. Médiafogyasztásra, mailolvasásra, netezgetésre tökéletes, komolyabb munkára azonban alkalmatlan – igaz, nem is arra szánták.

A 7 inches kijelző 1024 × 600-as felbontású. A legújabb Andorid, a 2.2-es fut rajta, 1 GHz Cortex A8 processzor, 512 MB RAM van benne, valamint wifi a/b/g/n, bluetooth 3.0, GPS, DLNA, Flash 10.1, egy 3 és egy 1,3 megapixeles kamera. Le tud játszani 1080p-s videókat (igaz, ehhez kicsi a kijelző felbontása), van benne microSD-kártyaolvasó, tárhelye 16 vagy 32 GB, a súlya 380 gramm. A Galaxy Tabot november elején lehet majd megvásárolni itthon valamelyik szolgáltatónál.

Ennél nagyobb a kijelzője a Toshiba Folio 100 nevű tabletjének, a 10,1 inches kijelzőnek azonban csak 1024 × 600 pixeles a felbontása. Bár ez ugyanolyan, mint a Galaxy Tabé, a nagyobb kijelzőn már nem olyan szép a kép, mint a kisebben. A Folio 100-ban van wifi 802.11 b/g/n, bluetooth, 3G, hdmi-csatlakozó. Akkumulátora hét órát bírja átlagos használattal, ami a cég szerint 65 százalék nezetést, 10 százalék videólejátszást, 25 százalék készenléti állapotot jelent. 16 GB tárhely van benne, de ez bővíthető sd-kártyával egészen 32 GB-ig. A processzora Nvidia Tegra 2. A tablet 281 × 180 × 14 milliméter és 760 gramm.

A nagyobb kijelző miatt jobb rajta gépelni, bár ez fél kézzel tartva, a másikkal irányítva elég kényelmetlenné és nehézzé válik egy idő után. Mint említettem, a Folio 100-on is Froyo fut, vagyis a 2.2-es Android, de a cég alakított rajta egy keveset, ettől azonban kevésbé felhasználóbarát, mint a Galaxy Tab. Nehézkesebb az irányítás, a menüt is átszabták, és kevésbé érzékeny a kijelzője.

A netezés, a kép- és videónézegetés, a Google Maps azonban tökéletes rajta, filmet nézni is jó. Beépített webkamerájával állítólag videókonferenciát is lehet tartani, de ezt nem próbáltuk ki. Hdmi-csatlakozójával rá lehet kötni tévékre, a leírás szerint a full hd filmekkel is megbirkózik. Jó gépet rakott össze a Toshiba, de a nehézkes kezelés miatt nem adunk neki maximális pontszámot.

A harmadik versenyző az IFA-n az Interpad volt. Ezt egy német cég gyártotta, még csak a tesztpéldányokat tudtuk megnézni a kiállításon, mert csak októbertől árulják majd Németországban. Az Interpad külsőre és belsőre is hasonlít a Folio 100-ra: 1 GHz-es Tegra 2 T20 processzor van benne, 10 inches kijelzője 1024 × 600 pixeles felbontású, 16 GB a tárhelye, 1 GB a memóriája. Ebben is van hdmi-kimenet, sd-kártyaolvasó, 802.11 b/n wifi, bluetooth. Az akkumulátora állítólag tizenkét óráig bírja és 1,5 milliméterrel vékonyabb, mint a Folio 100 és 700 gramm.

Hátránya, hogy nem lehet közvetlenül az Android Marketből letölteni rá alkalmazásokat. Ennek a cég képviselője szerint az az oka, hogy amúgy sem fut minden alkalmazás rajta, a cég kiválogatja azokat, amelyeket lehet az Interpadon használni, összegyűjti, és a saját honlapjukról le is lehet majd tölteni őket a tabletre. Ez így nem is hangzik rosszul, hiszen a felhasználók csak olyan alkalmazásokat kapnak, amelyek biztosan futnak a gépen, de így túlzottan függnek is a cégtől.

Az Interpad amúgy nagyon kényelemesen használható, szépen jeleníti meg a filmeket, videókat és képeket, valamivel érzékenyebbnek tűnt a rövid teszt alatt a kijelzője, mint a Folio 100-é. A netet nem tudtuk kipróbálni, mert a nálunk lévő tesztpéldányon nem engedtek rácsatlakozni a wifire (az IFA csak az egyik tabletet engedte fel a wifire). Októbertól lehet majd megvásárolni Németországban, és a tervek szerint itthon is lehet majd kapni az év vége előtt.

A berlini IFA-n bemutatott tabletek közül nehéz lenne eldönteni, melyik a legjobb. A Galaxy Tabot nem is lehet igazán összehasonlítani a másik kettővel. Az biztos, hogy a legjobb andoridos tablet a három összegyúrásából keletkezett volna, a Galaxy Tab gyorsasága és felhasználóbarát kezelőfelülete, a Folio kijelzője és nagysága az Interpad eleganciájával jó együttes lenne.