Zsófia
17 °C
21 °C

Zene a sisakban

2010.09.07. 15:30

A biciklivel vagy motorral közlekedők egyik legnagyobb bánata, hogy nem tudnak zenét hallgatni menet közben. Illetve tudnak, csak nem biztonságos, hiszen nem hallják a környező zajokat - dudát, figyelmeztetést, szirénát. Erre fejlesztett ki egy megoldást egy német cég, a találmányt pedig be is mutatta a berlini elektronikai kiállításon, az IFA-n.

A Tunebug egy apró, 5x5 centiméteres kütyüvel oldaná meg a biztonságos zenehallgatást. A kütyüt fel kell erősíteni a sisakra. Ezt egy tépőzáras műanyag kis kiegészítővel kell megtenni. A kütyü sisak felőli része egy hangfal, mely szorosan rásimul a sisakra.

Ezek után már csak el kell indítani a zenét az mp3-lejátszót, illetve előtte Bluetooth-al összekötni a két kütyüt. A zenét a sisakon keresztül halljuk, nem kell fülhallgató hozzá. A fülünk szabadon marad, így minden körülöttünk lévő zajra figyelni tudunk.

Az IFA-n kipróbáltam a Tunebugot, tisztán hallottam a zenét és mellette el tudtam beszélgetni a cég képviselőjével is úgy, hogy neki sem és nekem sem kellett felemelni a hangunkat. A cég képviselője szerint ez a megoldás teljesen biztonságos, a német közlekedési felügyelet engedélyezte is az így módon történő zenehallgatást.

A Tunebugnak létezik egy asztali változata is, ez méretre ugyanakkora, de jóval nehezebb mint társa. Olyan asztalra kell tenni, mely rezeg, tehát műanyag asztaloknál nem működik. Az asztali Tunebugot az asztalra téve ugyanúgy hallottuk a zenét, mintha hangfalakra kötöttük volna a zenelejátszót.